Kuva: Fotolia

6 vinkkiä, jotka pitävät istumatyöläisen terveenä

14.06.2016 11:15 - Joose Koskiranta

Tietokoneen äärellä syömistä kannattaa välttää.

Tuhannet suomalaiset istuvat tietokoneen äärellä koko työpäivänsä ajan. Kuten jo tiedämmekin, istuminen huonossa asennossa voi johtaa huonoon ryhtiin ja muihin ongelmiin. 

On myös muita asioita, joita kannattaa tehdä tai välttää istuessaan tietokoneella. Woman on laatinut kuuden kohdan listan, jonka noudattaminen suojelee terveyttäsi työskennellessäsi tietokoneella.

1. Vältä jalat ristissä istumista

Et välttämättä ajattele koko asiaa, mutta istuessasi jalat ristissä altistut muun muassa selkävaivoille ja suonikohjuille. Lisäksi verenkiertosi voi huonontua.

2. Älä napostele

Pieni välipala antaa energiaa, mutta syödessäsi tietokoneen äärellä, on tärkeää että keskityt ruuan maistamiseen. Siten nälän tunne häviää nopeammin ja tunnet syömisen tuoman nautinnon sen sijaan, että vain kauhot murkinaa suuhusi. 

3. Desinfioi näppäimistö

On tärkeää hävittää näppäimistön bakteerit pari kertaa viikosssa varsinkin silloin, jos muut käyttävät samaa tietokonetta. Näppäimistö on täynnä bakteereja, jotka tulevat puhelimestasi, muiden käsistä, ruuasta ja ties mistä muusta. Nämä pöpöt kulkeutuvat suoraan kehoosi, joka voi johtaa sairauksiin. 

4. Nojaa taaksepäin

Eteenpäin nojaaminen tai 90 asteen kulmassa istuminen on liian rankkaa selkärangallesi pitkällä aikavälillä. Nojaa hieman taaksepäin, anna olkapäidesi rentoutua ja nauti olostasi.

5. Muista räpsytellä silmiä

Silmäsi kuivuvat nopeasti, kun katsot koko päivän lähellä olevaa tietokoneen ruutua. Ja koska keskityt tietokoneen näyttöön, saatat unohtaa silmien räpsyttelyn. Se taas kuivaa silmiä ja johtaa inhottavaan päänsärkyyn. Muista siis pitää taukoja joka tunti ja katsoa myös kauemmaksi aina silloin tällöin, jotta silmäsi saisivat rentoutua.

6. Seiso

Tutkimukset osoittavat istumatyön olevan yksi nykyajan vakavimpia terveysriskejä. Muista siis nousta seisomaan tasaisin väliajoin. Jos työpöytäsi korkeutta voi säätää, nosta sitä, jotta voit tehdä töitä seisoaltaan tai liikkua puhuessasi puhelimessa. Kaikki liikkuminen lasketaan.

Lue myös: Saara, 24, nukkuu 18 tuntia vuorokaudessa - "Jouduin luopumaan kaikista suunnitelmistani"

Lähde: Woman

Kilpailut

Uusimmat