Kuva: Fotolia

Puhutko itsellesi ääneen? Yleisestä tavasta onkin merkittävää hyötyä

04.07.2016 17:45 - Senni Loikala

Kun tahdot ylittää itsesi jossakin tehtävässä, kannattaa sinun kokeilla tehokkaita motivointitekniikoita.

Kun sinun täytyy seuraavan kerran suoriutua jostakin tehtävästä, kannattaa sinun tsempata itseäsi ääneen. Tuoreen, Frontiers in Psychologyhas -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset suoriutuvat tehtävistä kaikista parhaiten, kun he sanovat itselleen ääneen, että he pystyvät tekemään asian vielä nykyistä paremmin. Tutkimuksesta uutisoi Science Daily.

Tutkimukseen osallistui yli 44 000 henkilöä, ja sen tarkoituksena oli selvittää, mitkä motivointitekniikat toimivat oikeasti, ja mitkä tekniikat olivat kaikista tehokkaimpia. Osallistujat laitettiin pelaamaan nettipeliä, ja heidän tuli pyrkiä aina vain parempiin suorituksiin pelissä.

Osallistujien tuli kokeilla kolmea erilaista motivointitekniikkaa. Ensimmäinen oli ääneen puhuminen, toinen mielikuvaharjoittelu ja kolmannessa osallistujien tuli suunnitella etukäteen ratkaisut, jotka auttaisivat heitä nostamaan pisteitään pelissä.

Tulokset

Tuloksista selvisi, että itselleen puhuminen oli kaikista tehokkain motivointitekniikka. Tällöin osallistujat sanoivat itselleen ääneen esimerkiksi: ”Pystyn parempaan ensi kerralla”, ”Pystyn rikkomaan oman ennätykseni” ja ”Pystyn reagoimaan nopeammin ensi kerralla”.

Myös mielikuvaharjoittelusta oli hyötyä osallistujille, joskaan se ei ollut yhtä tehokasta, kuin itselleen puhuminen. Tällöin osallistujat kuvittelivat itsensä pelaamaan peliä ja rikkovansa oman ennätyksensä tai reagoivansa nopeammin kuin edellisessä erässä.

Näin ollen, kun tahdot suoriutua loistavasti jostakin tehtävästä, kannattaa sinun kannustaa itseäsi ääneen tai kuvitella selviytyväsi tehtävästä parhaalla mahdollisella tavalla.

Lähde: Science Daily

Lue myös: Psykologiset kikat, joita voit käyttää hyväksi arkipäiväisissä tilanteissa muiden huomaamatta sitä

Lue myös: Mitä sinusta ajatellaan pelkän etunimesi perusteella? Olettamukset luonteesta vahvoja

Lue myös: Katseesi ratkaisee: Yllättävät neuvot, joilla saat ihmiset pitämään sinusta

Kilpailut

Uusimmat