Kuva: Fotolia

Löydä oma ainutlaatuisuutesi – 6 helppoa askelta itsevarmuuden kasvattamiseen

18.07.2016 19:45 - Emmi Moilanen

Menneisyyden virheiden ei tulisi antaa leimata nykyisyyttä. Huonojen valintojen antaminen anteeksi itselleen on tärkeä askel kohti parempaa itseluottamusta.

MindBodyGreen-sivusto listasi keinot, joiden avulla kadoksissa olevan itseluottamuksen kasvattaminen on helpompaa.

1. Usko ainutlaatuisuuteesi

Itseluottamuksen puute voi kieliä siitä, että et ole vielä löytänyt sitä tekijää, joka tekee sinusta juuri sinut sekä ainutlaatuisen.

Ensimmäinen askel asian selvittämiseksi on, että uskot myös sinussa olevan jotain, jonka avulla erotut muista. On hyvä ottaa aikaa omiin vahvuuksiinsa tutustumiseen: mitä sellaista pystyt suorittamaan helposti, johon suurin osa muista ihmisistä ei pysty?

2. Anna menneisyyden virheet anteeksi

Jos takanasi on vaikeita aikoja sekä päätöksiä, joihin et ehkä ole täysin tyytyväinen – älä jää murehtimaan. Ole armollinen itsellesi ja anna anteeksi, sillä menneisyytesi tekee sinusta juuri sinut.

Virheet ovat kasvamisen kivijalka, jotka usein saavat meidät katsomaan asioita myös toisesta näkökulmasta. Menneisyyden virheet ovat avain nykyisyyden kypsempään sekä aikuisempaan olemukseesi.

3. Poistu mukavuusalueeltasi

Arkisten rutiinien keskellä olisi aina silloin tällöin hyvä muistaa ottaa tavaksi uusien asioiden kokeileminen. Erityisen kasvattavaa tämä on silloin, kun kohtaat pelkosi. Tällä tavoin löydät piilossa olevat vahvuutesi ja voimavarasi, joita et ehkä tiennyt olevan olemassakaan.

Jos esimerkiksi pelkäät esiintymistä ja puhumista suuren joukon edessä, aloita pienin askelin. Esitelmä pienen, kavereistasi koostuvan ryhmän edessä voi auttaa sinua rohkaistumaan puhumaan myöhemmin myös suuressa sukujuhlassa tai tuttavasi häissä.

Hyvä tapa omalta mukavuusalueelta poistumiseen on myös matkustaminen – ehkä jopa sellaiseen paikkaan, jossa et puhu kohdemaan kieltä laisinkaan.

4. Älä pelkää epäonnistumista

Epäonnistumisen pelko juontaa juurensa usein siitä, että pelkäämme mitä muut ihmiset mahtavat meistä ajatella. Sinun ei kuitenkaan tarvitse todistaa tekemisilläsi muille mitään, vaan on tärkeintä, että itse hyväksyt oman, inhimillisen virheellisyytesi.

Olet saattanut mokata, mutta todennäköisesti olet myös oppinut virheistäsi ja jatkanut elämääsi eteenpäin, satunnaisista matkanvarrelle osuneista töyssyistä huolimatta.

Epäonnistuminen kasvattaa itsevarmuutta ja todennäköisesti huomaat, että nolostumisellasi ei ollut vakavia seurauksia.

5. Tutustu itseesi uudelleen

Jos murehdit menneisyyden virheitäsi tai vääriä valintoja, muista että menneet saavutuksemme eivät täysin määrittele sitä, millaisia olemme ihmisinä. Älä siis turhaan jää kiinni mielikuviin itsestäsi, joita menneisyyden väärät valinnat sinussa aiheuttavat.

6. Unohda muut

Omien ajatusten keskellä eläessä tulee helposti itsekeskeiseksi sekä epävarmaksi itsestään. Tämä johtuu siitä, että ihmisellä on taipumus kasvattaa kärpäsistä härkäsiä, kun mieltä vaivaavia asioita jää pohtimaan yksinään.

Mieleen saattaa hiipiä kalvava ajatus siitä, että muut ihmiset tuomitsevat sinut tekojesi perusteella. Todellisuudessa myös muut ovat kiireisiä keskittyessään omaan elämäänsä, joten pelkosi todennäköisesti on turha.

Kokeile tehdä päivittäinen tapa siitä, että keskityt tarkemmin elämässäsi oleviin ihmisiin. Kuuntele, mitä heillä on sanottavanan sekä kiinnitä huomioita ominaisuuksiin, jotka tekevät heistä ainutlaatuisia. Tarkkailemalla muita myös omien ainutlaatuisten piirteidesi tunnistaminen voi helpottua.

Lähde: Mind Body Green

Lue myös: 8 tapaa lisätä itsevarmuutta makuuhuoneen puolella

Lue myös: Oletko seikkailunhaluinen vai itsevarma? Katso mitä selfiesi kertoo sinusta

Kilpailut

Uusimmat