Kuva: Fotolia

Makeanhimo on hyvä asia - kertoo paljon terveydestäsi

03.08.2016 12:45 - Tiina Svensk

Jos himoitset suklaata tai suolaisia herkkuja, kannattaa omia mielihaluja kuunnella tarkkaan.

Kieltolistojen luominen elämäntapamuutoksia tehdessä ei ole yleensä kovin järkevää. Jos kuitenkin haluat rajoittaa herkutteluasi ja yrität pysyä terveellisessä ruokavaliossa, saattaa himo tiettyihin ruoka-aineisiin iskeä. Mindbodygreen -sivusto neuvookin, mitä tehdä, kun mielesi alkaa tehdä vaikkapa roska-ruokaa tai suklaata:

Saatat kaivata ravintoaineita

Himoitsetko suolaista ruokaa tai makeaa? Yleensä mieliteot voivat kertoa siitä, että tarvitset jotain lisää päivittäiseen ruokavalioosi. Älä siis tunne huonoa omaatuntoa siitä, että haluat tiettyä epäterveellistä ruokaa. Tarkastele sen sijaan sitä, mitä ravinteita saat annoksesta paljon: haluatko rasvaa? Vai kenties suolaa tai sokeria?

Yritä lisätä himoitsemiasi ravinteita päivittäiseen ruokavalioosi, mutta valitse lautaselle laatua nopeiden hiilihydraattien tai rasvapommien sijaan. Esimerkiksi makeanhimo on merkki liian vähäisestä proteiininsaannista. Suolanhimon voi yleensä korvata nestehukalla ja iltapäivän herkkuhetket voi ennakoida varmistumalla siitä, että verensokeri pysyy tasaisena pitkin päivää.

Mieliteot voivat liittyä tunteisiin

Sen lisäksi, että mieliteot kertovat usein ruokavaliomme epätasapainosta, ne voivat kertoa myös jotain tärkeää tunteistamme. Alatko kaivata makeaa aina, kun olet stressantunut tai pettynyt? Kun seuraavan kerran alat himoita herkkuja, pysähdy ja mieti, mistä se johtuu.

Mieliteot muistuttavat meitä siitä, että meidän tulee huolehtia itsestämme kokonaisvaltaisemmin. Sen sijaan, että tukahduttaisit tunteesi herkuilla, kohtaa ajatuksesi. Kun tulet tietoiseksi käyttäytymisestäsi, myös makeanhimon ja tunteiden hallinta helpottaa.

Keho ei koskaan valehtele

Kun opit kunnioittamaan mielitekojasi, kunnioitat myös kehoasi. Kehon viestit ovat aina totta, ja ne ovat tärkeitä signaaleja, joita ei sovi ohittaa. Mielitekoja ja makeanhimoa ei kannata siis pelätä, ne ovat vain merkki siitä, että kehomme yrittää viestiä kanssamme tarvitsevansa lisää muutoksia. 

Lue myös: 4 maustetta, jotka voivat auttaa painonpudotuksessa

Lue myös: Eikö laihdutus onnistu? 7 vinkkiä, joilla kalorit palavat huomaamatta

Lue myös: Aloita painonpudotus helposti - katso tehokkaat vinkit

Lähde: Mindbodygreen

Kilpailut

Uusimmat