Kuva: Fotolia

Kerääntyykö ylimääräinen rasva vatsaasi? 5 syytä, jotka aiheuttavat keskivartalolihavuutta

11.08.2016 08:15 - Emmi Moilanen

Munasarjojen sairaus tai muuttunut hormonaalinen toiminta voivat olla syyllisiä sille, miksi ylimääräinen rasva tuntuu varastoituvan vyötärön alueelle.

Prevention-sivusto listasi yleisimmät syyt sille, minkä takia rasva kerääntyy erityisesti vyötärön ja vatsan alueelle.

1. Äidilläsi on omenavartalo

Kuinka kehosi varastoi rasvaa, riippuu suurimmaksi osaksi geeneistäsi. Tarkastelemalla sukusi naispuolisia jäseniä, saat melko hyvän käsityksen siitä, oletko taipuvainen omenan muotoiseen vartalomalliin, jolloin rasva kerääntyy erityisesti vatsan alueelle.

2. Hormonitoimintasi muuttuu

Erityisesti vaihdevuosien aikaan on normaalia, että rasva alkaa keräytyä aiempaa hanakammin vatsan seudulle – vartalomallistasi riippumatta. Menopaussin myötä tapahtuvan estrogeenitason lasku aiheuttaa myös sen, että aineenvaihdunnan toiminta voi hidastua.

3. Kärsit munasarjojen sairaudesta

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä kärsii noin 10-20 prosenttia naisista hedelmällisessä iässä ollessaan. Naisilla, jotka kärsivät sairaudesta, on usein myös normaalia korkeampi testosteronitaso. Tästä syystä he ovat myös taipuvaisia lihomaan juuri keskivartalonsa alueelta. Korkeammasta testosteronitasosta johtuu myös se, että miehet ovat naisia alttiimpia lihomaan juuri vatsansa kohdalta.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän oireita ovat muun muassa epäsäännölliset kuukautiset, liiallinen ihokarvojen kasvu sekä akne. Jos epäilet kärsiväsi kyseisestä sairaudesta, ota yhteyttä lääkäriisi.

4. Et saa tarpeeksi unta, tai nukut liikaa

Jos lyhyet, alle viiden tunnin yöunet ovat sinulle enemmän sääntö kuin poikkeus, olet todennäköisesti taipuvaisempi keräämään rasvaa juuri vatsan alueellesi. Unen määrässä olisi hyvä noudattaa kultaisen keskitien kulkemista, sillä myös säännöllisesti yli kahdeksan tuntia yössä nukkuvat kärsivät omenavartaloisuudesta.

- Meillä on edelleen luolamiehen fysiikka. Jos kärsimme univajeesta, aineenvaihduntamme laskee varastoidakseen energiaa ja syömme myös ruokia, joita tiedämme, että ei pitäisi syödä, sydänlääkäri Holly S. Andersen kertoo.

Tutkijat uskovat, että liiallinen unen määrä altistaa rasvan kerääntymisen vatsan alueelle sen takia, että pitkiä yöunia nukkuessamme päivittäinen aktiivisuuden määrä laskee.

5. Runsas stressi

Asiantuntijat ovat jo pitkään tienneet, että stressin ja vyötärölihavuuden välillä on olemassa selkeä yhteys. Tarkempi syy tälle yhteydelle on se, että paineen alaisena kehomme tuottaa tehokkaammin kortisoli nimistä hormonia. Runsas kortisolin määrä puolestaan altistaa himoitsemaan rasvaisia ja sokerisia herkkuja, sekä hidastaa myös kehon kalorinkulutusta.

Lähde: Prevention

Lue myös: Personal trainer paljastaa suomalaisnaisille supertehokkaan treenivinkkinsä: "Tällä rasva palaa"

Kilpailut

Uusimmat