Kuva: Fotolia

Pääse eroon sokerikoukusta: Lue, mitä ruokavalioon kannattaa lisätä

15.08.2016 20:15 - Tiina Svensk

Useimmat meistä kärsivät sokerikoukusta, vaikka kehomme ei tarvitse juuri lainkaan sokeria.

Alkaako mielesi tehdä makeaa aina iltapäivällä vai herkutteletko stressaantuneena normaalia enemmän? Jokaisella on varmasti oma tapansa kuluttaa sokerisia ruokia, mutta onneksi kaikki voivat hillitä makeanhimoaan helposti. Mindbodygreen -sivusto neuvoo, että tärkeintä on ennaltaehkäistä mahdollinen sudenkuoppa, joka johtaa sokerin kulutukseen.

Tiettyjä ruoka-aineita lautasellesi lisäämällä ehkäiset siis makeanhimon syntymistä. 

Hapankaali

Tietyt suoliston bakteerit rakastavat sokeria, ja voivat ajaa sinut makeanhimon partaalle. Hapatetut ruuat lisäävät kuitenkin suoliston bakteerikantojen tasapainoa, ja auttavat hyvien bakteerien kasvua.

Jos hapankaali ei maistu sinulle, kokeile sen sijaan hapatettua maustamatonta jogurttia.

Tummanvihreät kasvikset

Tummanvihreät kasvikset sisältävät paljon tärkeitä hivenaineita ja mineraaleja, sekä paljon kuitua. Jos makeanhimo siis yllättää, kannattaa lautaselle valita esimerkiksi pinaattia tai lehtikaalia.

Kookosöljy

Jos vähennät sokeria ruokavaliosta, kannattaa makua ja piilevää makeanhimoa hillitä lisäämällä ruokavalioon hyviä rasvoja. Riittävä rasvojen syönti varmistaa myös energiansaantisi olevan tarpeeksi kattava, jolloin sokerinhimo ei pääse yllättämään niin herkästi.

Bataatti

Jos mielesi tekee makeaa, kokeile paistettua bataattia. Voit kuorruttaa juureksen kookosöljyllä ja kanelilla, ja terveellinen ja energiapitoinen herkku on valmis!

Avokado

Hyvien rasvojen lisääminen ruokavalioon onnistuu myös avokadojen avulla. Avokadon voi lisätä vaikkapa smoothieen, salaattiin tai napata vaihtoehtoisesti välipalana: ripottele hieman suolaa puolikkaan avokadon päälle, ja saat huimasti energiaa taas pitkäksi aikaa.

Taateli

Jos makeanhimosi on jo ehtinyt nostaa päätään, opettele valitsemaan viisaammin. Suklaan sijaan pidä mukanasi taateleita, joilla voit herkutella esimerkiksi iltapäivän sokerinhimon keskellä.

Lue myös: Herkuttele hyvällä omallatunnolla: Todellinen terveysjäätelö syntyy helposti ilman sokeria

Lähde: Mindbodygreen

Kilpailut

Uusimmat