Kuva: Fotolia

Mitä täytteitä laitat salaattiisi? Katso parhaat ja lihottavimmat valinnat

01.10.2016 11:15 - Karoliina Kotala

Salaatti on mainio eväs ja se voi parhaimmillaan olla terveellinen ja kevyt vaihtoehto, kunhan täytteet on huolella valittu.

Salaattipohja itsessään koostuu useimmiten salaatinlehdistä ja esimerkiksi rucolasta. Tärkeimpiä ovat kuitenkin täytteet, joita salaatin päälle laittaa, sillä niillä salaatin terveellisyyteen ja keveyteen voi vaikuttaa melkoisesti. Tiettyjä täytevaihtoehtoja kannattaakin välttää, jos haluat pitää salaattisi kevyenä. 

Mutta mikä konkreettisesti kannattaa valita ja mitä välttää? 

Suosi:  

Siemenet ja pähkinät 

Siemenet ja pähkinät ovat täynnä hyviä rasvoja, proteiinia, vitamiineja, mineraaleja ja kuituja. Muista kuitenkin kohtuu. 

Kevyet lihat, kala ja merenelävät 

Nauti kananrintaa, joka on hyvä ja kevyt proteiinin lähde. Rasvaiset kalat taas ovat täynnä hyviä rasvoja ja erinomaisia missä tahansa ruoassa. 

Paahdetut ja raa'at kasvikset 

Kasvikset tuovat hyvää tekstuuria salaattiin ja tekevät siitä ruokaisamman. Saat niistä myös runsaasti kuitua. 

Marjat 

Marjat tuovat salaattiin makeutta ja väriä, mutta ennen kaikkea ne pitävät sisällään runsaasti C-vitamiinia. Kaiken lisäksi ne ovat erittäin kevyitä. 

Vältä: 

Kaikki uppopaistettu tai leivitetty 

Esimerkiksi paahdettu sipuli kuulostaa viattomalta, mutta on todellisuudessa erittäin rasvainen eväs. 

Juustot 

Yksi suosituimmista salaatintäytteistä on valitettavasti vältettävien listalla. Juusto on kaloripitoinen ja rasvainen täyte, jota kannattaa käyttää vain hiukan maun vuoksi. 

Kuivatut hedelmät 

Kuivatut hedelmät pitävät useimmiten sisällään runsaasti sokeria ja rasvaa. Usein kuivattuja hedelmiä tulee laitettua salaatin joukkoon kaikkea muuta kuin maltillisesti. 

Salaatinkastikkeet 

Esimerkiksi Cesar-salaatin kastike pitää sisällään runsaasti rasvaa, sokeria ja turhia lisäaineita. Jos siis salaattisi sisältää muutenkin tuhteja täytteitä, vaihda salaatinkastike vaikkapa puristettuun sitruunanmehuun. 

Lue myös: Paras tapa pitää salaatti raikkaana pidempään

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat