Kuva: Anna Hopi

Stressikirjailija muistelee elämänsä umpikujaa: Mietin silloin, että joko avioero tai itsemurha

01.12.2016 10:45 - Vilma Kaura

Stressivalmentaja Miia Huitin mukaan jatkuvasta ahdistuksesta voi päästä ulos harjoittelemalla.

Stressikupla - hyvää elämää ilman ahdistusta -kirjan kirjoittanut hyvinvointivalmentaja Miia Huitti kumoaa teoksessaan väitteen, jonka mukaan stressi pitäisi nykyisin mieltää kiinteänä osana elämää.

- Suurin kompastuskivi on se, että totumme hirveän helposti epämukavaan olotilaan. Oireita voivat olla niska- ja hartiasäryt, suolistovaivat, väsymys ja saamattomuus. Emme oivalla, että näistä kaikki voivat johtua stressistä ja siitä kertovat jo fyysisetkin oireet.

Huitin mukaan erityisesti suomalaisten stressiä ruokkivat vahvasti periksiantamaton kansallisluonne ja sisukkuus.

- Suomalaiseen ajattelutapaan kuuluu, että on pakko pärjätä yksin eikä apua tarvita. Erityisesti suomalaiset miehet rakentavat talot itse ja heillä saattaa olla vaikka minkälaisia murheita, jotka voidaan hukuttaa vaikkapa alkoholiin. Olemme tottuneet siihen, että on pakko pinnistellä yksin, Huitti pohtii.

(kuva: Timo Turunen)

Stressi voi periytyä

Miia Huitti selvittää Stressikupla-kirjassaan stressin tieteellistä taustaa ja huomauttaa, että sekä lapsuuden stressikokemuksissa että geeneissä saattaa olla syy aikuisiän stressiin.

- Kirjassa esittelemäni ajatusmallin mukaan suurin syy stressiin piilee alitajuisessa, tiedostamattomassa mielessä, jonka tunnetason ongelmiin reagoimme stressillä.

Huitti havainnoi kertomaansa esiintymisjännityksen kautta.

- Lapsena on voitu oppia, että esiintymistilanteeseen liittyy häpeää ja nolatuksi tulemista, joten kyseisiä tilanteita tulee vältellä aikuisiälläkin.

Hän huomauttaa, että myös geenit voivat olla syynä stressin siirtymiseen sukupolvelta toiselle.

- Kirjassa on tarina ystävästäni, joka pelkäsi lentokoneita. Taivaalla lentokoneen nähdessään hänelle tuli tunne, että hänen tulisi maastoutua. Myöhemmin ystäväni sai kuulla, että hänen isoisänsä on ollut sota-aikana lentokonepommituksessa. Isoisän kokemuksesta oli jäänyt ystävälleni muistijälki, Huitti kertoo.

Masennuksesta stressivalmentajaksi

Stressikupla-kirjailija on törmännyt stressiin myös omassa elämässään. Muutama vuosi sitten hän hakeutui lääkärin vastaanotolle jatkuvan väsymyksen vuoksi ja sai sieltä uupumusdiagnoosin. Toipumisen ennustettiin kestävän ainakin pari vuotta.

- Päässäni oli tuolloin hyvin selkeänä, että joko minun on otettava avioero tai tehtävä itsemurha, Huitti kuvailee syvimmän ahdistuksen tuntemuksia.

Ulospääsy ahdistuksesta löytyi kuitenkin myöhemmin stressiharjoitusten kautta.

- Pidin harjoituksia aluksi täysin humpuukina, mutta olin niin epätoivoinen omassa tilanteessani, että olin valmis kokeilemaan kaikkea, mikä edistäisi toipumistani.

Harjoitusten myötä Huitin elämä alkoi muuttua vauhdikkaasti: hän jätti vakityönsä ja kouluttautui stressivalmentajaksi. Sen myötä hän huomasi, että stressistä on mahdollista vapautua pysyvästi.

- Yksi valmennettavistani sanoi tänä vuonna, että hän on nauranut viimeksi vuonna 2007. Toinen oli ollut kroonisessa masennuksessa pitkään ja oli saamassa jo eläkepaperit. Molemmat naisista tekivät harjoituksia ja selvisivät - ja löysivät elämänilonsa takaisin.

Lue lisää Miia Huitista täältä ja täältä.

Lue myös: Voitko vapauttaa itsesi stressin kurimuksesta? Valmentaja Miia Huitti vastaa

Lue myös: Mitä on piilevä stressi ja miten siitä pääsee eroon, valmentaja Miia Huitti?

Lue myös: Valmentaja Miia Huitti löysi ratkaisun stressiin - kimmoke omasta burn outista!

Kilpailut

Uusimmat