Kuva: Fotolia

Tupakoitsijoille uusi, kiistelty ohje: Treenaa rintalihaksia, jos et aio lopettaa polttamista!

22.05.2017 17:15 - Senni Loikala

Tupakoitsijoiden rintalihasten koolla on yhteys tupakoinnista johtuvaan ennenaikaisen kuoleman riskiin, väitetään tuoreessa tutkimuksessa.

Kaikille on varmasti päivänselvää, että tehokkain tapa pienentää tupakoinnista johtuvaa ennenaikaisen kuoleman riskiä on lopettaa savuttelu.

Jos tupakoitsijalla ei ole aikomusta lopettaa polttamista, tarjoaa tuore - joskin kiistanalaisena pidetty - amerikkalainen tutkimus yhden tavan pienentää tupakoinnista johtuvaa ennenaikaisen kuoleman riskiä. Pienentynyt riski koskisi aivohalvauksesta ja sydänsairauksista johtuvia kuolemia tupakoitsijoilla.

Tutkijat väittävät, että tupakoitsijoiden kannattaisi treenata erityisesti rintalihaksiaan. Mitä suuremmat rintalihakset ovat, sitä pienempi olisi riski sairastua joihinkin tupakoinnista johtuviin sairauksiin, väitetään tutkimuksessa.

Tutkimustulokset esiteltiin hiljattain American Thoracic Society -organisaation konferenssissa Washingtonissa. Tutkimuksesta uutisoi Daily Mail.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimuksessa pienet rintalihakset tupakoitsijoilla yhdistettiin jopa 120 prosenttia muita tupakoitsijoita suurempaan ennenaikaisen kuoleman riskiin. Rintalihasten koon ja ennenaikaisen kuoleman yhteys oli kaikista vahvin heillä, jotka eivät olleet sairastuneet keuhkoahtaumatautiin.

Tutkimukseen osallistui lähes 7000 tupakoitsijaa, jotka olivat keskimäärin 60-vuotiaita. Osallistujat laitettiin tutkimuksiin, joissa selvitettiin heidän rintalihastensa koko ja kunto.

Osallistujia seurattiin viiden vuoden ajan. Noin 650 osallistujaa, eli suurin piirtein kymmenen prosenttia kaikista osallistujista, menehtyi tutkimusjakson aikana. Tuloksista selvisi, että kaikista pienin ennenaikaisen kuoleman riski oli heillä, joiden rintalihakset olivat suuret.

Lue myös: Jos et polta, niin lihot? 5 myyttiä tupakoinnin lopettamisesta

Lue myös: Kaikista eniten tupakkaa poltetaan näissä maissa - katso top20

Lue myös: Poltatko tupakkaa vain humalassa? Tapa ei ole niin viaton kuin luulit

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat