Kuva: Fotolia

Raskaana jo kaksi alkoholiannosta on liikaa - altistaa sikiön kasvot muutoksille!

06.06.2017 17:15 - Senni Loikala

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo pienet määrät alkoholia raskausaikana voivat vaikuttaa sikiön kasvojen kehitykseen.

Jo maltillinen alkoholin juominen raskausaikana voi vaikuttaa sikiön kasvojen kehitykseen, kerrotaan tuoreessa australialaisessa tutkimuksessa.

Raskaana juodun alkoholin vaikutukset voivat näkyä sikiön silmissä, nenässä ja huulissa. Odottavan äidin juominen yhdistyi esimerkiksi muita hieman lyhyempään ja pystympään nenään.

Tutkimus on julkaistu JAMA Pediatrics -lehdessä ja siitä uutisoi New Scientist.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen osallistui 1570 raskaana ollutta naista. Heistä 27 prosenttia kertoi jatkaneensa alkoholinkäyttöä raskausaikana, vaikka määrät saattoivat olla hyvinkin pieniä.

Kun osallistujien lapset olivat 1-vuotiaita, ottivat tutkijat valokuvia 415 vauvan kasvoista. Tutkijat analysoivat lasten kasvonpiirteitä huipputarkan tietokoneohjelman avulla. Tällöin heille selvisi, että alkoholinkäyttö raskausaikana oli vaikuttanut sikiön kasvojen kehitykseen.

Raskaana juodun alkoholin vaikutukset sikiön kasvoissa olivat niin pieniä, että ne pystyi havaitsemaan kunnolla vain tekniikan avustuksella.

Alkoholin nauttiminen odotusaikana yhdistyi muutoksiin sikiön kasvoissa, jos äiti oli juonut kaksi alkoholiannosta lyhyellä aikavälillä tai korkeintaan seitsemän alkoholiannosta viikossa.

Vaikka raskaana on turvallisinta pysyä nollalinjalla alkoholin suhteen, ei osa tutkijoista pidä kohtuullista alkoholin nauttimista haitallisena. Pääset lukemaan heidän näkemyksestään lisää tästä.

Lähde: New Scientist

Kilpailut

Uusimmat