Kuva: Fotolia

Mitä aivoissa tapahtuu, kun kohtaa pelkonsa?

07.07.2017 13:30 - Senja Rapila

Jokainen tietää sen adrenaliinihuuruisen tunteen, jonka kokee esimerkiksi itseään jännittäneestä huvipuistolaitteesta selviytymisen jälkeen.

Asiantuntijat ovat kertoneet Elite Daily -sivustolle, että mikäli todella päätät tehdä jotain, aivosi mukautuvat siihen. Silloin sillä ei ole enää väliä, pelkäätkö vai et. Eli tahdonvoima auttaa todella voittamaan pelkonsa.

- Kun hyppäät laskuvarjolla, sen loikan tekeminen lentokoneesta on todellinen taiskelu, koska sisäiset hälytyskellosi huutavat, että neljästä kilometristä hyppääminen ei ole sinulle turvallisinta, henkisen hyvinvoinnin ohjaaja John Matthews on kertonut.

-Neurologisesti, jos olet päättänyt taistella, aivosi vapauttavat hurjan määrän kemikaaleja, jotka päästävät sinut irti pelon kahleista.

Eli tässä tapauksessa adrenaliinipiikki, dopamiini ja serotoniini auttavat sinua voittamaan pelkosi. Kemikaalit toimivat yhdessä tehdäkseen tilanteesta "normaalin" mielessäsi. Tämä selittää sen, miksi ihmiset saavat adrenaliinipiikkejä esimerkiksi benjihypyistä, laskuvarjohypyistä tai jopa huvipuistolaiteista.

Asiantuntijat varoittavat myös, että pelkojen kohtaaminen jopa addiktoida sen takia, kun kokemus vapauttaa niin paljon hormoneja kropassa. Tämän vuoksi jotkut ihmisistä ovat "adrenaliininarkkareita", sillä he addiktoituvat siihen huumaavaan tunteeseen, jonka he saavat kaikkien hormonien vapautumisesta aivoissa.

Lähde: Elite Daily

Lue myös: Hulvattomat kuvat todistavat, että kesällä todellakin kannattaa käyttää aurinkorasvaa

Lue myös: Tutkimus selvitti paikat, jotka laukaisevat helpoiten paniikkikohtauksen

Lue myös: Katja, 32: "Kun kerron tarinani, suurin osa ihmisistä alkaa itkeä"

Kilpailut

Uusimmat