Kuva: Fotolia

Tutkimus: Tarinoiden kirjoittamisesta yllättävä apu sydänsuruihin – jo lyhyt aika riittää

21.07.2017 13:45 - Emmi Moilanen

Vain kaksikymmentä minuutta kirjoittamista päivässä riittää parantamaan eron aiheuttamia haavoja.

Surun voi tuntea fyysisenä kipuna jopa sydämessä saakka, kun parisuhde tai avioliitto päättyy eroon. Erosta toipuminen usein ottaa aikansa niin henkisellä kuin fyysiselläkin tasolla. Popsugar-sivusto uutisoi tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan kuvitteellisten tarinoiden kirjoittamisesta voisi olla merkittävä apu särkyneen sydämen korjaamiseen.

Psychometric Medicine: Journal of Biobehavioral Medicine -lehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan kirjoittaminen vaikuttaa erityisesti sydämen hyvinvointiin ja terveyteen. Tutkijat selvittivät, että luova kirjoittaminen eron jälkeen parantaa sydän- ja verisuonielimistön toimintaa erityisesti silloin, kun eron kokenut kirjoittaa kokonaisia tarinoita.

- Kirjoittaessaan jäsenneltyjä kokonaisuuksia, antaa itselleen myös työkaluja prosessoida tunteitaan fysiologisesti mukautuvalla tavalla, toteaa tutkija Kyle Bourassa Arizonan yliopistosta.

- Järjestäytynyt kokonaisuus voi auttaa ymmärtämään paremmin omia kokemuksiaan, jolloin on helpompi myös siirtyä eteenpäin elämässä. Näin ei pelkästään vatvo eroa ja vello samoissa negatiivisissa tunteissa yhä uudelleen ja uudelleen, hän jatkaa.

Vain kaksikymmentä minuutta päivässä

Tutkimukseen osallistui 109 henkilöä, joista kaikki olivat hiljattain eronneita. Koehenkilöt jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäistä ryhmää pyydettiin kirjoittamaan parisuhteen ja eron aiheuttamista kokemuksista. Toinen ryhmä sai tehtäväkseen käsitellä samaa tilannetta, mutta sepitteellisellä ja tarinaa kertovalla tavalla, joka sisältää myös alun, keskikohdan ja lopun. Viimeinen ryhmä kirjoitti vain päivittäisistä toiminnoistaan ilman, että keskittyivät tunteisiinsa tai ihmissuhteisiin lainkaan.

Kaikki osallistujat kirjoittivat kolmen päivän ajan vain kaksikymmentä minuuttia kerrallaan. Tutkijat arvioivat koehenkilöiden sydämen terveyden tutkimuksen alussa, sekä seurasivat heidän terveydentilansa kehitystä muutamien kuukausien ajan kokeen jälkeen.

Kahdeksan kuukautta kokeen suorittamisesta tutkijat huomasivat, että niillä henkilöillä, jotka ilmaisivat itseään sepitteellisen tarinan keinoin, oli matalampi sydämensyke ja korkeampi sykkeen vaihtelu. Nämä tekijät yhdistetään sydämen hyvään terveydentilaan.

Jos siis kärsit sydänsuruista, kokeile tarttua kynään ja kirjoita tunteistasi kuvitteellisen tarinan muodossa kaksikymmentä minuuttia kerrallaan. Erosta toipuessasi tulet samalla edistäneeksi sydämesi terveyttä.

Lue myös: Paljon puhuvat merkit, jotka kertovat eron olevan pian edessä

Lue myös: Lapsiperheessä ero on raastava tilanne: Konkreettiset keinot auttavat eteenpäin

Lue myös: Yllättävä neuvo naisille leviää: Tee eropäätös kuukautisten aikana!

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat