Kuva: Fotolia

Tekeekö mieli roskaruokaa tai janottaako jatkuvasti? Erilaiset mieliteot voivat kertoa terveydestäsi

10.08.2017 20:45 - Emmi Moilanen

Tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio estää tehokkaasti mielitekojen syntymistä.

Usealle meistä on varmasti tuttua se, kuinka väsyneenä tekisi mieli syödä pelkästään makeaa tai muita herkkuruokia. Vireystaso ja terveydentilamme voikin vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä mielitekoja ruuan suhteen koemme.

Prevention sivusto selvitti, mitkä terveydelliset tekijät voivat olla jatkuvien ruoka- ja herkkuhimojen taustalla.

Migreeni: suklaanhimo

Ennen migreenikohtausta on tyypillistä, että herkkuhimot yllättävät. Neurologi Noah Rosenin mukaan erityisesti suklaanhimo voi yllättää muutamia minuutteja tai jopa jo kolmea päivää aikaisemmin ennen kuin kivulias päänsärky iskee.

Kyseisestä ilmiöstä löytyy selitys myös sille, minkä takia jotkut ihmiset kokevat suklaan syömisen aiheuttavan migreenikohtauksia. Tosiasiassa makeanhimo kertoo siitä, että päänsärky tekee jo tuloaan, söitpä sitten mitä tahansa.

Diabetes: jatkuva janoisuus

Jos tunnet olevasi jatkuvasti janoinen, olisi hyvä suunnata lääkärin vastaanotolle tarkistuttamaan verensokeriarvot.

Sammumaton jano voi kertoa siitä, että sokeriarvot ovat koholla. Keho myös yrittää huuhtoa ylimääräistä glukoosia virtsan avulla pois kehostasi. Tämä tarkoittaa sitä, että janoisuuden lisäksi tunnet lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta. Jatkuva vessassa ravaaminen voi aiheuttaa myös nestehukan, joka saa olon tuntumaan yhä enemmän janoiselta.

Nestehukka: suolaiset herkut himottavat

Huomaatko himoitsevasi suolaisia herkkuja kuten esimerkiksi sipsejä? On mahdollista, että kärsit nestehukasta.

- Keho pyrkii aina hyvään nestetasapainoon ja se onkin melko hyvä hallitsemaan asiaa, kertoo ravitsemusterapeutti Leslie Bonci.

Joskus kuitenkin, kun nesteet ja elektrolyytit ovat epätasapainossa, keho ilmaisee tämän himoitsemalla suolaisia ruokia tai makuja. Esimerkiksi suolaisten sipsien himo selittyy sillä, että riittävä natriumin saanti ja kulutus ovat tärkeitä kehon oikeanlaisen nestetasapainon kannalta.

Univaje: lisääntynyt roskaruuan syöminen

Tutkimusten mukaan on yhä enemmän selvää, että univaje saa unen puutteesta kärsivän himoitsemaan roskaruokaa. Berkeleyn yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan univajeesta kärsivän on vaikeampaa tehdä terveellisiä valintoja ruokavalionsa suhteen. Väsyneellä henkilöllä on nimittäin taipumus antaa helpommin periksi mieliteoilleen siitäkin huolimatta, että tiedostaa valintojensa olevan huonoja.

- Tämä selittää myös sen, miksi ihmisillä jotka nukkuvat vähän, on taipumusta myös ylipainoisuuteen tai sairaalloiseen liikalihavuuteen, kertoo tutkija Matthew Walker.

Erilaisten ruokahimojen estämiseksi olisikin tärkeää pitää kiinni monipuolisesta ja tasapainoisesta ruokavaliosta. Psychology & Beahvior -lehdessä julkaistu tutkimus nimittäin osoitti, että riittävän vaihteleva ruokavalio pitää myös piinaavat ruoka- ja herkkuhimot tehokkaasti loitolla.

Lue myös: Kaipaatko piristystä makuuhuoneen puolelle? 5 yllättävää ruokaa, jotka lisäävät seksihaluja

Lue myös: Ruoka-aineet, joita voit syödä hyvällä omallatunnolla

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat