Kuva: Fotolia

Röyhtäiletkö usein? 4 merkkiä, joista on syytä huolestua

01.09.2017 13:45 - Karoliina Kotala

Jokainen röyhtäilee toisinaan, mutta joskus ahkera röyhtäily voi kertoa muustakin.

Röyhtäilyä voidaan kutsua myös eruktaatioksi ja siinä kyse on kaasun päästämisestä pois vatsasta ja ruokatorvesta. Röyhtäilyyn liittyy usein hieman nolo leima, mutta toisinaan se voi myös viestiä siitä, että kaikki kehossa ei toimi moitteettomasti. Jos röyhtäily on jatkuvaa, häiritsee arkea tai on pahenevaa, kannattanee kääntyä lääkäri puoleen.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että röyhtäily itsessään ei ole merkki henkeä uhkaavasta sairaudesta, mutta jos röyhtäilyn ohella kärsit muistakin merkittävistä oireista, voi olla syytä puuttua asiaan.

Alla neljä oiretta, jotka röyhtäilyn rinnalla voivat olla merkittäviä:

Oksentelu

Toistuva oksentelu on huolestuttava oire jo yksinäänkin, mutta jos kärsit sen rinnalla röyhtäilystä, voi se kertoa vakavammasta tilasta ruoansulatuselimistössä. Jos kärsit kyseisistä oireista, käänny lääkärin puoleen.

Ruokahalun menettäminen ja painon lasku

Yllättävä painon lasku on yksi huolestuttavimmista oireista, johon on syytä puuttua, sillä valitettavan usein se on oire syövästä. Toinen hälyttävä merkki on myös ruokahalun katoaminen, joka röyhtäilyn ohella on syytä tutkituttaa.

Ummetus tai ripuli

Hetkellinen ummetus tuskin on huolestuttava merkki, mutta jos se on jatkuvaa ja kärsit myös jatkuvasta röyhtäilystä, on jälleen syytä kääntyä lääkärin puoleen. Etenkin jos ummetukseen tai ripuliin  liittyy kipua, kovaa turvotusta, verenvuotoa tai huonovointisuutta, on parempi suunnata terveysasemalle.

Kova turvotus

Turvotus on melko yleinen vaiva toisinaan kaikilla, mutta jos turvotus jatkuu pitkään tai on kivuliasta ja erittäin voimakasta, kannattaa lääkärille puhua asiasta.

Kaikeksi onneksi röyhtäilyyn voi usein vaikuttaa vain pienillä elintapojen muutoksilla. Kokeile siis esimerkiksi luopua purkan syönnistä, tupakoinnista, alkoholista ja hiilihapollisista juomista. Yritä myös nauttia pienempiä aterioita useasti äläkä nauti tuhtia ateriaa ainakaan useampaan tuntiin ennen nukkumaan menoa.

Lue myös: Haluatko kasvattaa lihaksiasi? Vältä yleisen särkylääkkeen ottamista

Lue myös: Oletko hidas kävelijä? Huonoja uutisia

Lähde: Women’s Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat