Kuva: Fotolia

Tiesitkö: 6 ihmistyyppiä, jotka kärsivät muita todennäköisemmin D-vitamiinivajeesta

07.09.2017 12:45 - Karoliina Kotala

D-vitamiinin puutos on meillä Suomessa yleinen vaiva ja vaikka moni nauttiikin vitamiinilisää purkista, saavat lukemattomat suomalaiset silti liian vähän D-vitamiinia.

D-vitamiinin riittävästä saannista kannattaa huolehtia, sillä jatkuva vaje altistaa muun muassa Alzheimerin taudille, diabetekselle, osteoporoosille ja sydänsairauksille. Myös monista sairauksista toipuminen voi vaikeutua, jos D-vitamiinivarastot ovat ehtyneet.

Harva kuitenkaan tietää, että osa kansasta kärsii muita todennäköisemmin D-vitamiinin vajeesta. Alla ihmistyypit, joiden kannattaa tarkistaa, saavatko he päivittäin riittävästi D-vitamiinia:

Yli 55-vuotiaat

Iän myötä ihomme ei pysty samalla tavalla vastaanottamaan D-vitamiinia. Iäkkäämmillä ihmisillä ulkoilu usein vähenee muutoinkin, jolloin auringosta saadun D-vitamiinin määrä vähenee.

Toimistotyöntekijät

Jos työskentelet toimistossa pitkät päivät, et todennäköisesti saa tarpeeksi aurinkoa ja sen mukana D-vitamiinia.

Tulehduksellisista suolistosairauksista kärsivät

Jopa 70 prosenttia tulehduksellisista suolistosairauksista kärsivistä kärsii myös D-vitamiinin puutoksesta.

Korkean rasvaprosentin omaavat

Jos kehon rasvaprosentti on yli 30, vaikeuttaa se D-vitamiini kulkeutumista kehossa. Siksi korkea rasvaprosentti altistaa D-vitamiinin vajeelle.

Masennuksesta kärsivät

Ne, joiden D-vitamiinitasot ovat alhaiset, kärsivät muita todennäköisemmin masennuksesta. Jos siis kärsit masennuksesta, pyydä lääkäriäsi tarkistamaan myös D-vitamiinitasosi.

Kroonisista pääkivuista kärsivät

D-vitamiinin liian vähäinen saanti voi aiheuttaa säännöllisiä päänsärkyjä. Tutkija eivät ole varmoja, mihin D-vitamiinin teho päänsäryn ehkäisijänä perustuu, mutta pääkipujenkin ehkäisemiseksi riittävästä vitamiininsaannista kannattaa huolehtia.

Lue myös: Tee painonpudotuksesta helpompaa - katso miten poltat rasvaa entistä tehokkaammin

Lue myös: Miksi takapuolta kutittaa? 5 mahdollista syytä

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat