Kuva: Fotolia

Diabetes voi oireilla salakavalasti - 10 merkkiä, joista tunnistat sairastavasi sokeritautia

01.11.2017 16:45 - Senja Rapila

Osa ihmisistä ei edes tiedä sairastavansa diabetesta. Merkit ovat joskus todella huomaamattomia.

Diabetes oireilee monilla tavoilla ja suurin osa oireista onkin huomaamattomia. Asiantuntija listasi Women's Health -julkaisulle kymmenen erilaista oiretta, jotka voivat ilmiantaa diabeteksen.

Voit lukea Women's Health -julkaisun listaamat merkit alapuolelta.

1. Jatkuva pissahätä

Klassinen diabeteksen oire on jatkuva pissahätä. Kun verensokerisi on korkealla, kroppasi yrittää saada sitä pois elimistöstäsi. Neste seuraa sokeria, joten lopputulos on jatkuva pissalla ravaaminen.

Jos siis huomaat virtsaavasi useammin ja enemmän kuin yleensä, vaikka et ole juonut normaalia enemmän, ja jos nouset jopa keskellä yötä pissalle monta kertaa, kannattaa käydä juttelemassa lääkärille asiasta.

2. Jatkuva jano

Koska käyt pissalla jatkuvasti, uhkaa sinua nestehukka. Jotkut, jotka eivät vielä tiedä sairastavansa diabetesta, saattavat yrittää korjata nestehukkaa sokerisilla juomilla, jotka pahentavat vain asiaa.

Jos siis huomaat yhtäkkiä olevasi jatkuvasti janoinen, vaikka et ole hikoillut ollenkaan, voi se olla oire diabeteksesta.

3. Pahanhajuinen hengitys

Diabetes voi aiheuttaa nestehukkaa, joka puolestaan voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. 

4. Sumentunut näkö

Kun verensokeri on korkealla, aiheuttaa se nesteen liikkumisen koko kroppasi läpi, mukaanlukien silmät. Neste seuraa sokeria, joten se menee linssiin. Tämä aiheuttaa näön sumenemisen, kertoo Women's Health.

5. Kihelmöinti tai tunnottomuus käsissä tai jaloissa

Useiden vuosien jälkeen diabetes voi vaikuttaa hermoihin ja verisuoniisi, joka aiheuttaa heikentyneen tuntoaistin; se saattaa tuntua polttavalta, neuloilta, kihelmöinniltä tai vain tunnottomuudelta. Korkea verensokeri heikentää veren virtausta hermoihin pitääkseen ne terveinä - ja lopputuloksena ne kuitenkin vahingoittuvat.

6. Hitaasti paranevat mustelmat ja haavat

Et välttämättä huomaa pienien haavojen saamista, koska et tunne niitä heikentyneiden hermojen takia. Korkea verensokeri aiheuttaa myös sen, että haavat paranevat hitaammin, koska bakteerit viihtyvät tuolloin tarjotussa ympäristössä.

7. Painon selittämätön putoaminen

Vaikka söisitkin normaalia enemmän, selittämätön laihtuminen voi tapahtua monista syistä, joista yksi on diabetes. Jos siunlla on insuliiniresistenssi, et saa tarpeeksi energiaa soluihisi. Koska et saa tarpeeksi energiaa sokerista, kroppasi polttaa rasvaa ja lihasta energiaa saadakseen. Painon putoaminen voi olla huomattavaa.

8. Jatkuva väsymys

Hiilihydraatit ovat pääsääntöinen energianlähde, mitä kroppasi ei voi käyttää silloin kun sinulla on diabetes. Myös nestehukka vie voimia.

Toki jatkuva väsymys voi johtua huonoista yöunista, stressistä, dieetistä tai masennuksesta. Jos kuitenkin väsähdys tulee aina säännöllisesti yhtäkkiä ilman selitystä, voit kärsiä diabeteksesta.

9. Toistuva hiivatulehdus

Korkea verensokeri luo vaginaasi otollisen ympäristön hiivatulehduksille, nimittäin glukoosi on bensaa hiivalle. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli sairastat diabetesta, voit kärsiä hiivatulehduksen vaivoista harmillisen useasti.

Jos kärsit hiivatulehduksesta kaksi tai kolme kertaa muutaman kuukauden aikana ja tavalliset hoitokeinot eivät toimi, on syytä käydä juttelemassa lääkärille asiasta.

10. Mustat laikut kaulassa ja kainaloissa

Tummuva iho kaulassa ja kainaloissa on yllättävän yleinen ja ennakoiva merkki insuliiniresistenssistä, eli tilasta, jossa insuliinin vaikutus heikkene.

Eli jos huomaat terveydentilassasi muutoksia ja pystyt samaistumaan miltei jokaiseen yllä listatuista merkeistä, kannattaa käydä juttelemassa lääkärin kanssa.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Vaginan kuuluukin haista - gynekologi kehottaa eroamaan miehestä, joka valittaa tuoksusta

Lue myös: 4 yllättävää asiaa, jotka kannattaa aina muistaa antibioottikuurin aikana

Lue myös: Anna kyytiä kuivalle ja hilseilevälle iholle! Näyttelijä Jessica Alba paljastaa kauniin ihonsa salaisuuden

Kilpailut

Uusimmat