Kuva: Fotolia

Turvonneet ja pöhöttyneet silmät heti aamusta - kokeile jääkaapin antimia vaivaan

28.11.2017 13:45 - Katariina Auvinen

Muun muassa perunan on todettu auttavan turvotukseen.

Heräät hyvin nukutun yön jälkeen, mutta järkytys on melkoinen, kun katsahdat peiliin. Peilin kautta huomaat, että silmäluomesi ovat turvonneet. Pahimmillaan turvotus on levinnyt jopa silmien alapuolelle. 

Se, minkä vuoksi silmäluomet turpoavat yön aikana, johtuu nesteestä. Neste on kerääntynyt herkälle silmänympärysiholle, joka turvottaa luomia. Turvotus voi johtua joko eilisen illan ruokavaliostasi tai esimerkiksi allergiasta. 

Jos olet esimerkiksi eilen syönyt suolaista ruokaa ja juonut liian vähän vettä, voivat nämä kaksi aiheuttaa turvotusta. Allergian lisäksi turvotus voi johtua myös tulehduksesta, liiallisesta auringosta tai itkemisestä. 

(kuva: Fotolia)

Jos silmäluomesi ovat turvonneet ja töihin lähtö olisi edessä, voit koettaa laskea turvotusta muutamilla kikoilla. Voit esimerkiksi kastella pyyhkeen kylmään veteen ja asettaa sen luomiesi päälle muutamiksi minuuteiksi. Tämä auttaa yleensä nesteiden virtausta pois luomista, joten turvotus voi parhaimmillaan laskea nopeasti. 

Toiset vaihtoehdot löytyvät suurimman osan jääkaapista. Monet nimittäin vannovat kurkkusiivujen tai jopa perunoiden nimeen. Molemmilla on todettu olevan tulehdusta ehkäiseviä ainesosia. Aseta siivut silmille muutamaksi minuutiksi. Voit painaa siivuja hellästi kuivan pyyhkeen avulla. 

Ennen seuraavaa päivää kannattaa pään alle varata pari tyynyä, jotta pää on ylempänä. Näin nesteet poistuvat helpommin kasvojen alueelta. Huolehdi myös siitä, että olet juonut riittävästi vettä. 

Vältä myös liian suolaista ruokaa, koska se voi aiheuttaa turvotusta myös silmäluomissa. 

Tietyissä tapauksissa on kuitenkin hyvä kääntyä lääkärin pakeille, koska turvotus voi olla oire myös sairaudesta. Esimerkiksi silmätulehdus voi aiheuttaa turvotusta, mutta usein vaivaan liittyy myös silmien herkkyys, punoitus ja särky. 

Lue myös: Turvottaako vatsaa? 5 helppoa välipalaa, jotka ehkäisevät pöhöttynyttä oloa tehokkaasti

Lähde: Healthline

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat