Kuva: Shutterstock

Tavallinen flunssa vai iskivätkö jo allergiaoireet? Selvitä vastaamalla 5 kysymykseen

29.03.2018 19:15 - Emmi Moilanen

Siitepölykausi kolkuttelee ovella. Oireiden pituudesta ja kehon särystä voi päätellä, onko kyseessä tavallinen kausiflunssa vai iskivätkö jo allergiaoireet.

Siitepölykauden alku kolkuttelee jo ovella ja kevät saa allergisen silmät kutisemaan sekä nenän vuotamaan. Allergiasta kärsiessä olo voi tuntua myös uupuneelta ja väsyneeltä. Jos kuitenkin epäilet, että kyseessä saattaa olla vielä tavallinen kausiflunssa, on muutama seikka, joiden avulla voit selvittää kumpi oireiden taustalla oikein piilee.

Elite Daily kokosi yhteen kysymykset, jotka kannattaa kysyä itseltään silloin kun epäilyttää, ovatko kyseessä jo allergiaoireet vai kärsitkö vielä vain tavallisesta flunssasta.

1. Kuinka kauan oireesi ovat kestäneet?

Disease Control and Preventionin mukaan flunssaoireiden tulisi kestää ainoastaan seitsemästä kymmeneen päivää.

Allergiaoireet puolestaan ovat pitkäkestoisempi vaiva. Medical News Today uutisoi, että nämä oireet voivat vaivata jopa useiden viikkojen ajan.

2. Kuinka nopeasti oireet iskivät?

Flunssa alkaa oireilla usein pikkuhiljaa ja yksi oire toisensa perään. Aluksi saatat kärsiä vain tukkoisesta nenästä mutta pari päivää myöhemmin huomaat kuumeen nousevan ja kurkun tuntuvan kipeältä.

Allergiaoireet iskevät nopeammin. National Library of Medicinen mukaan allerginen reaktio alkaa usein jo muutamassa tunnissa allergeenille altistumisen jälkeen.

3. Särkeekö kehoa?

Kuumeisessa flunssassa on yleistä kärsiä myös lihaskivuista ja erilaisista kolotuksista ympäri kehoa. Amerikassa sijaitsevan Mayon klinikan mukaan allergiaoireet eivät aiheuta tämänkaltaisia kipuja. Joten jos nuhaisuuteen liittyy myös lihassärkyä, on todennäköistä, että olet napannut itsellesi pelkän flunssan.

4. Onko lähes sietämätöntä kutinaa?

Flunssaisena on normaalia, että kurkku tuntuu kutisevan ja särkevän. Flunssan ja allergian erottaa se, että kipeänä kurkku tuntuu kuitenkin olevan selkeästi kipeä ja arka.

Live Sciencen mukaan allergiaoireet ja heinänuhan puolestaan tunnistaa sietämättömäksi yltyvästä kutinasta. Jos kutisevan kurkun lisäksi hierot jatkuvasti silmiäsi, nenää ja jopa korviasi, on oireilu todennäköisesti esimerkiksi siitepölyn aiheuttamaa allergiaa.

5. Minkä väristä räkäsi on?

Vaikka rään värin analysoiminen voi tuntua ällöttävältä, lääkäri Meena Kakaralan mukaan se on yksi helpommista keinoista selvittää, oletko sairastunut vai kärsitkö allergiasta.

- Vaalean keltainen lima ei kerro vielä mistään huolestuttavasta, mutta vihreä tai tumma erite voivat olla merkki infektiosta, hän kertoi Pidemont Healthcarelle.

Lue myös: Ikävää nykimistä silmäkulmassa - esimerkiksi allergia ja vitamiinien puutos altistavat elohiirelle

Lue myös: Nuori nainen on allerginen omille hiuksilleen ja sään vaihteluille - "En tiedä heräänkö aamulla"

Lähde: Elite Daily ja Allergia.fi

Kilpailut

Uusimmat