Kuva: Shutterstock

Veriryhmän selvittäminen kannattaa - auttaa painonhallinnassa

14.04.2018 13:45 - Katariina Auvinen

Esimerkiksi A-ryhmään kuuluvien kannattaa välttää lihaperäisiä tuotteita.

Veriryhmät jaetaan neljään kategoriaan, O-, A-, B- ja AB -ryhmiin. Hätätilanteiden varalta olisi hyvä tietää oma veriryhmä tai ainakin pitää pientä lappua lompakossa, josta se tulisi esille. 

Maailmalla on jo vuosia levinnyt tutkimuksia ja suosituksia siitä, minkälainen ruokavalio sopii sinulle, riippuen veriryhmästäsi. Women´s Health -julkaisun mukaan ruokavalion valitseminen oman veriryhmän mukaan todellakin voi auttaa pudottamaan painoa sekä pitämään sinut terveenä. 

Ruokavaliosuosituksesta kertoi alkujaan lääkärinä toiminut Peter D´Adamo, jonka mukaan veriryhmä kertoo paljon siitä, kannatko esimerkiksi riskiä sairastua johonkin tautiin tai miten kehosi pystyy käsittelemään tiettyjä ruoka-aineita. 

Veriryhmä A

Veriryhmä A on erittäin altis stressille, joka vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin. A-ryhmän on todettu linkittyvän kohonneeseen riskiin sairastua esimerkiksi diabetekseen tai syöpään.

Tähän veriryhmään kuuluvien olisi parasta noudattaa kasvispohjaista ruokavaliota ja keskittyä tasapainoiseen elämään. On todettu, että eläinperäisten tuotteiden käyttäminen ravinnoksi kuluttaa A-ryhmän omaavaa kehoa enemmän. 

Urheilumuodoista esimerkiksi jooga on hyvä liikuntalaji, joka auttaa käsittelemään sekä lieventämään stressiä.

Veriryhmä B 

Tähän veriryhmään kuuluvien keho on alttiimpi myös stressihormoni kortisolille. Esimerkiksi maissi, vehnä, linssit, tomaatit ja maapähkinät ovat niiden ruoka-aineiden listalla, joita kannattaa välttää. Jos B-ryhmään kuuluva kuluttaa näitä ruoka-aineita runsaasti, ne voivat sekoittaa kehon aineenvaihduntaa ja altistaa tulehdukselliselle tilalle. Myös kana on kiellettyjen listalla. 

Sen sijaan kannattaa ujuttaa ruokavalioon lammasta, riistaa, kasviksia, kananmunia sekä vähärasvaisia maitotuotteita.

Liikuntamuodoista tämän veriryhmän omaaville sopivat lajit, jotka haastavat niin fyysisesti kuin henkisesti. Suosi siis esimerkiksi tennistä, golfia tai patikointia. 

Veriryhmä O 

Tähän veriryhmään kuuluvilla on yleisesti korkeampi mahahappopitoisuus, joten närästys ei ole vieras vaiva heille. Toisaalta O-ryhmään kuuluvien keho on sopeutunut sulattamaan erittäin hyvin aterioita, jotka sisältävät rasvaa ja proteiinia. Sen sijaan vältettävien tuotteiden listalle menevät erityisesti hiilihydraatit, joita saadaan viljoista. 

Tähän veriryhmään kuuluvilla ihmisillä tavataan enemmän sydän- ja verisuonisairauksia, joten kovatempoinen urheilu on suositeltavaa. Erityisesti juoksu on erityisen hyvä liikuntamuoto. 

Veriryhmä AB

Tämän veriryhmän vitsauksena on, että siinä sekoittuvat kaksi veriryhmää. Esimerkiksi A-ryhmään kuuluvien on vaikea käyttää eläinperäistä ruoka-ainetta ravintona, mutta taas B-ryhmään kuuluvat ovat tunnettuja siitä, että heidän kehonsa sopeutuu erittäin hyvin käyttämään ravinnoksi monipuolisia ruoka-aineita. Julkaisun mukaan tärkeintä on kuitenkin välttää kofeiinia ja alkoholia, jotka kuormittavat kehoa. 

Tämä veriryhmä on linkitetty suurentuneeseen riskiin sairastua vatsasyöpään, joten vältä prosessoituja lihoja sekä ruokia. Keskity sen sijaan tuoreisiin kasviksiin, tofuun, mereneläviin sekä maitotuotteisiin. Kannattaa myös syödä pieniä annoksia säännöllisesti pitkin päivää. 

Urheilussa on varaa valita, koska tämän veriryhmän haltijalle suositellaan niin rauhallista joogaa, mutta myös kunnon hikiliikuntaa sopivassa suhteessa toisiinsa. 

Lue myös: Löyhkäävätkö kainalosi? Ruoka-aineet, jotka voimistavat hien hajua

Lähde: Women´s Health

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat