Kuva: Shutterstock

Minja, 21, turvautuu vauvaöljyyn ruskettuakseen, lääkäri tyrmää: "Kuulostaa hyvin vaaralliselta"

05.06.2018 18:45 - Katariina Auvinen

Ihotautilääkärin mukaan mikään rusketus ei ole turvallista.

Auringon ja lämmön voisi sanoa olevan harvinaista herkkua Suomessa. Monet ihmiset haluavatkin ottaa auringon pilkahtaessa kaiken irti lämmöstä. Toiset nauttivat ja toiset haluavat itselleen upean, päivittyneen hipiän. Vaikka aurinko ei paahda täällä yhtä kuumasti kuin etelässä, ihosyövän riski on silti todellinen. Lähes aina ihosyöpä on yhdistettävissä auringon UV-säteilyyn, jolta suojautuminen olisi voinut estää syövän kehittymisen. 

Pirkanmaalainen Minja, 21, kertoo olevansa ihminen, joka rakastaa rusketusta ja sen tuomaa hehkua. Nuori nainen haluaa ruskettua nopeasti, joten hän on turvautunut auringonotossa öljyn apuun. Minja kertoo sivelevänsä iholleen ennen auringonottoa lapsille tarkoitettua vauvaöljyä. 

- Olen auringossa noin 30 minuuttia öljyn kanssa, jonka jälkeen levitän aurinkovoidetta iholleni, hän kertoo. 

Vauvaöljyn loppuessa Minja saattaa turvautua keittiöstä löytyvään ruokaöljyyn. Öljy tehostaa ruskettumista, mutta ei anna minkäänlaista suojaa aurinkoa vastaan. 

Vauvaöljyn loppuessa Minja saattaa turvautua keittiöstä löytyviin ruokaöljyihin. (kuva: Shutterstock )

- Kuulin kikasta muistaakseni joltain ystävältäni pari vuotta sitten. Olen aina ollut ihminen, jolle rusketus ei ole tarttunut, mutta toisaalta ihoni ei myöskään pala helposti. Ensin turvauduin markkinoilla oleviin rusketusöljyihin, mutta totesin vauvaöljyn toimivan. Yllätyin siitä, kuinka hyvin rusketus tarttui iholleni, joten jatkoin käyttöä, Minja kertoo. 

Nuori nainen sanoo, että ihosyöpäriski ei häntä varsinaisesti huoleta.

- Öljyn vaarat pilkahtavat mielessä hetkellisesti, mutta maailmassa on monia muitakin asioita, joista voi sairastua, Minja perustelee. 

Naisen mukaan hän on kokeillut myös itseruskettavia voiteita, mutta ne eivät ole hänen juttunsa. Solariumissa hän on käynyt myös muutaman kerran, mutta pitää sitä vaarallisempana kuin auringonottoa öljyn kanssa. 

- Kyllähän ruskettumisen hakeminen on kokonaan ulkonäköpohjaista. On jotenkin hassua, mutta yhdistän ruskettumisen siihen, että ihminen näyttää terveemmältä. Sen lisäksi kaikki kirkkaat värit sopivat hyvin ja kommentit totta kai imartelevat, Minja sanoo. 

Vauvaöljyn käyttäminen ei ole uusi trendi 

Helsingissä sijaitsevan Ihosairaalan, lääketieteen tohtori ja ihotautien erikoislääkäri, Noora Neittaanmäki tyrmää öljyn käyttämisen oikotienä nopeaan rusketukseen. 

- Minun korviini tuo kuulostaa hyvin vaaralliselta. Kyseisissä öljyissä ei ole minkäänlaista aurinkosuojakerrointa, joten tietyillä ihotyypeillä iho ruskettuu, mutta todennäköisesti myös palaa, Neittaanmäki selventää. 

Asiantuntijan mukaan minkäänlainen ruskettuminen ei ole turvallista, joten siihen tunteeseen ei kannata tuudittautua. (kuva: Shutterstock )

Minja kertoo ettei hänen ihonsa pala helposti, mutta se ei kuitenkaan vähennä ihosyövän riskiä. 

- Suurimmalla osalla suomalaisista on vaalea ihotyyppi, joka palaa herkästi ja ruskettuu heikosti. Erityisesti vaaleilla ihotyypeillä ihosyövän riski on korkea, mutta vaikkei iho palaisikaan, krooninen UV-säteily ja rusketus ovat haitallisia. Tällainen altistuminen vanhentaa ihoa ennenaikaisesti sekä lisää ihosyöpäriskiä, Neittaanmäki valaisee. 

Neittaanmäki on myös ihosyöpätutkija Ruotsin Sahlgrenska Academyssä. Hänen mukaansa turvallista rusketusta ei ole olemassa. Asiantuntijan mukaan auringossa kannattaa käyttää sen sijaan suojakertoimiltaan 30 tai 50 olevaa aurinkovoidetta. 

-  Niin solarium kuin auringon UV-säteily ovat vaarallisia, aiheuttavat ihosyöpää sekä ihon vanhemista. Hyvä tapa on laittaa aurinkovoidetta jo aamulla ennen ulkoilua, hän ohjeistaa. 

Yksi keino saisi Minjan luopumaan öljyn käytöstä 

Minja kertoo, että öljyn käytön lopettaminen vaatisi sen, että aurinkoa olisi enemmän tarjolla. 

- Haluaisin toisaalta lopettaa, mutta sorrun helposti käyttämään öljyä, koska rusketus tarttuu niin helposti. Lopettaminen vaatisi sen, että aurinkoa olisi koko ajan tarjolla, hän kertoo.

- Nyt tuntuu siltä, että Suomen kesällä aurinko on niin vähissä, että tulee oikein paniikinomainen kiire ottaa aurinkoa ja ruskettua nopesti, koska muuten siihen ei ole mahdollisuutta, hän kertoo. 

Suomen kesä on usein lyhyt, joten monella on kiire saada kunnon rusketus pintaan ensimmäisten auringonsäteiden pilkahdettua pitkän talven jälkeen. (kuva: Shutterstock )

Lue myös: Hanki kaunis ja tasainen rusketus itseruskettavan avulla – parhaimmat niksit koottiin yhteen

Kilpailut

Uusimmat