Kuva: Shutterstock

Älä juo vettä makeiden herkkujen kanssa - vaikuttaa ratkaisevasti verensokeriisi

22.08.2018 20:45 - Katariina Auvinen

Tutkijat huomasivat mielenkiintoisen yhteyden nesteen ja makeiden herkkujen välillä.

Daily Mail -julkaisu uutisoi Etelä-Amerikassa tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkijat selvittivät veden ja donitsin avulla verensokeritasojen vaihteluita. Tarkoituksena oli selvittää, vaikuttaako kenties sokeristen herkkujen kanssa nautittu juoma, joka tässä tapauksessa oli vesi, veren sokeritasoihin. 

Tutkijat jakoivat osallistujaryhmän kahteen ryhmään, joista toinen nautti sokeristen donitsien kanssa vettä, kun taas toiset söivät pelkän herkun. Hämmästyttävintä oli, että donitsi nautittuna veden kanssa aiheutti suuremman piikin verensokeritasoissa. Tämä kombo nosti verensokeria enemmän kuin niillä, jotka eivät juoneet mitään herkun kanssa. 

Sokeritasojen nousu oli niin huomattava, että vaikka toinen ryhmä söi toisen donitsin, silti heidän verensokeritasonsa ei yltänyt vettä herkun kanssa vettä nauttineiden tasolle. 

Jokainen tietää, että sokeriset ja makeat herkut eivät ole hyväksi, varsinkaan jos niitä nauttii useita kertoja viikossa. Sokeriset herkut nostavat verensokeria nopeasti, mutta jos taso nousee liian korkeaksi se voi johtaa lihavuuden lisäksi kakkostyypin diabetekseen. 

Tutkijoiden mukaan vesi auttaa kehoa käyttämään glukoosin tehokkaammin. Tämä voidaan ehkäistä sillä, että niin herkkujen ja ruuan sijasta neste nautitaan ennen tai jälkeen ruuan. Tällä voidaan minimoida sokerin vaikutus elimistöön julkaisu uutisoi.

Tutkimukseen osallistuneista henkilöistä osa nautti veden vasta noin 30 minuuttia donitsin syömisen jälkeen. Näiden henkilöiden verensokeri nousi itse asiassa vähiten koko ryhmästä. 

Lue myös: Hanna Pakarinen kärsii raskausajan diabeteksesta: "Tuli sellainen olo, että olen huono ihminen"

Lähde: Daily Mail 

Kilpailut

Uusimmat