Kuva: Shutterstock

Taltuta paniikkikohtaus heti alkuunsa - katso psykologien täsmävinkit paniikin lievittämiseksi

30.10.2018 19:15 - Emmi Moilanen

Yhteen asiaan keskittyminen ja oman stressin tiedostaminen lievittävät pahinta paniikin tunnetta.

Paniikkikohtaukset ovat ikävä vaiva, joista osa meistä kärsii elämänsä aikana. Selkeä ajattelu voi kuitenkin tuntua vaikealta paniikin ollessa voimakkaimmillaan. Tästä syytä on hyvä pohtia jo etukäteen, kuinka tunnetta voisi lievittää ja mistä olo alunperin juontuu.

Bustle haastatteli asiantuntijoita ja selvitti, millaiset täsmäkeinot ovat tehokas ensiapu paniikkikohtauksen lievittämiseksi. Suomensimme käytännöllisimmät vinkit alle.

1. Keskity hengitykseesi

- Rauhoittaaksesi ahdistuksen pahimman huipun, on parasta keskittää huomio mielen sijaan kehoosi. Keskity hengitykseesi, jolloin ajatukset siirtyvät pikkuhiljaa pois ahdistuksen kehästä, kertoo parisuhde- ja perheterapeutti Jill Whitney.

2. Kannusta itseäsi

- Itselleen puhuminen on tärkeää. Mentoroi itseäsi läpi päivän, jotta keskittymisesi pysyy kasassa ja olo rauhallisena. Tämä rauhoittaa kehon keskushermostoa, psykologi Joshua Klapow toteaa.

3. Yritä keskittyä vain yhteen asiaan

-Jos paniikki alkaa nostaa päätään, keskitä huomiosi vain muutamaan tärkeimpään asiaan. Kiinnitä huomiota hengitykseen ja valitse ympäriltäsi kiintopiste, jota kohti katsot samalla, terapeutti Kailee Place neuvoo.

Jos vain yhteen asiaan keskittyminen tuntuu vaikealta, ammattilaiset vinkkaavat Bustlen artikkelissa myös, että huomion keskittäminen täysin meneillään olevaan hetkeen voi olla tehokas apu paniikin lievittämisessä. Huomioi siis millaisia ääniä kuulet ympärilläsi ja miltä ilma sekä vaatteet tuntuvat ihoasi vasten.

4. Tee lista peloistasi

-Tee itsellesi selväksi, mistä pelkotilat johtuvat. Jos et ole välittömässä vaarassa, asia jota pelkäät on tuskin niin kiireellinen ja suuri kuin pelkäät, psykoterapeutti Tina B. Tessina huomauttaa.

5. Opi tarkkailemaan stressiäsi

Klapowin mukaan omaa stressiään on tärkeä oppia tarkkailemaan oikein.

- Tämä on erityisen tärkeää, sillä stressi voi altistaa paniikkikohtauksille. Varmista siis, että hengität päivän mittaan ajoittain syvään, harrastat säännöllisesti liikuntaa ja nukut tarpeeksi. Näillä keinoilla ehkäiset paniikkikohtausten syntymistä.

6. Tee suunnitelma paniikin varalle

Tämä keino saattaa olla erityisen hyödyllinen niille henkilöille, jotka tietävät kärsivänsä säännöllisesti paniikkikohtauksista.

- Tee jokaisen eri pelon kohdalle suunnitelma, kuinka toimit niistä johtuvan paniikin yllättäessä. Jos paniikki juontuu esimerkiksi parisuhdeongelmista, selvitä arvailun sijaan perin pohjin, mitä kumppanisi mielessä todella liikkuu, Tessina neuvoo.

- Kohtaa siis pelkosi ja ryhdy toimeen niiden lievittämiseksi, hän jatkaa.

Lue myös: Oletko koukussa stressiin? Testaa nopeasti

Lue myös: Kärsitkö mielialan vaihtelusta tai stressistä? 5 ruoka-ainetta, jotka lievittävät oloasi

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat