Kuva: Shutterstock

Kalan syöminen kannattaa - auttaa yleisen sairauden ehkäisemisessä

05.11.2018 17:45 - Lauri Kujanpää

Tutkimukseen osallistui 64 lasta, jotka olivat 5-12-vuotiaita.

Kuten yleisesti tiedetään, kala on terveellinen ruoka. Kala sisältää paljon pehmeitä rasvoja, useita eri vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Erityisesti kalaa pidetään hyvänä omega 3 -rasvahappojen lähteenä.

La Troben Yliopiston on tutkinut kalan, ja varsinkin omega 3 -rasvahappojen, terveysvaikutuksia astmaa sairastavilla lapsilla. Tutkimuksesta huomattiin, että kalan säännöllinen syöminen vähentää ikävien kohtausten saamista.

- Tiesimme jo etukäteen, että huonot rasvat, sokeri ja suola vaikuttavat lasten astmatapauksissa, sillä ne lisäävät sairastumisriskiä. Nyt kuitenkin olemme huomanneet, että omega 3 -rasvahappojen säännöllinen nauttiminen vähentää riskiä sairastua astmaan sekä vähentää taudin aiheuttamia kohtauksia, kertoo tohtoritutkija Maria Papamichael News Medical -verkkosivustolla.

Kovin suuresti kalaa ei tarvitse nauttia, sillä Papamichaelin mukaan muutama kerta viikossa riittää jo hyötyjen saamiseen.

- Tutkimuksemme osoitti, että kun kalaruokaa nauttii kahdesti viikossa, antaa se jo halutut terveysvaikutukset.

Myös tutkimuksessa mukana ollut La Troben johtaja, professori Catherine Itsiopoulos pitää tuloksia lupaavana.

- Pystyimme osoittamaan, että meriruokavalio on helppo, turvallinen ja tehokas keino lieventää ja jopa vähentää lasten astmasairauksia, nainen kertoo.

Tutkimukseen osallistui 64 5-12-vuotiasta lasta, jotka kaikki sairastivat astmaa. Lapset jaettiin kahteen ryhmään: toiset söivät normaalisti ja toiset nauttivat välimerenruokavaliota, jossa kalaruokaa nautittiin kahdesti viikossa. Kuuden kuukauden jälkeen tulokset kertoivat, että kalaa syövillä lapsilla kohtausten määrä väheni 14 prosentilla.

Lue myös: Terveellisimmät pähkinät listattiin - katso vaihtoehdot manteleille

Lue myös: Tankkaa energiaa välipalasta – 6 helppoa ja nopeaa vaihtoehtoa kahvin sijaan

Lue myös: Huolestuttavia tuloksia - syöt luultavimmin muovia täysin tietämättäsi

Lähde: Medical News

Kilpailut

Uusimmat