Kuva: Shutterstock

Miksi krapulat ovat muuttuneet pahemmiksi? Ikääntyminen ei ole ainoa syyllinen

20.12.2018 14:15 - Emmi Moilanen

Naisten kohdalla kuukautiset saattavat voimistaa myös krapulaa.

Tiedetään, että iän myötä krapulat saattavat voimistua ja muuttua pitkäkestoisemmiksi. Tämä johtuu siitä, että parikymppisen keho pilkkoo alkoholia eri tavalla kuin esimerkiksi 30 tai 40 vuotiaan.

Women's Health -sivusto kysyi asiantuntijoilta, mitkä muut syyt pahentavat krapulaa ja saavat huonovointisuuden kestämään normaalia pidempään.

1. Et ole juonut illan aikana riittävästi vettä

Kehon kuivuminen ja vähäinen veden juominen voi pahentaa krapulaa ja pitkittää sen kestoa.

- Alkoholilla on diureettinen vaikutus ja runsas juominen voimistaa sitä vaikutusta, huomauttaa terveyskirjailija Vincent Pedre.

2. Olet nukkunut huonosti

Alkoholi tiedetysti heikentää unenlaatua. Mitä enemmän olet juonut, sitä huonommin todennäköisesti nukut. Tämä johtaa kierteeseen, jolloin krapula tuntuu yhä voimakkaammalta juuri väsymyksen takia.

3. Olet juonut tummia, esimerkiksi tanniinia sisältäviä juomia

Jos krapula tuntuu normaalia pidemmältä, pohdi, oletko juonut tavallisen valkoviinin sijasta esimerkiksi punaviiniä tai viskiä.

- Vaikuttaa siltä, että tummien alkoholijuomien makuaineet altistavat pitkäkestoisemmalle krapulalle, kertoo lääketieteellinen johtaja Fred Goggans.

4. Kärsit allergiasta

Women’s Healthin artikkelissa todetaan, että useat ihmiset kärsivät ruoka-aineherkkyyksistä jopa tietämättään. Esimerkiksi oluen sisältämä gluteeni tai viinin sulfiitit saattavat voimistaa krapulassa koettua pahaa oloa. Goggansin mukaan allergiasta kärsivä voi saada oireita jo yhdestä alkoholiannoksesta.

5. Olet juonut tyhjään vatsaan

Alkoholia nauttiessa olisi hyvä varmistua myös siitä, että olet ensin syönyt riittävästi.

- Alkoholi voi ärsyttää mahalaukkua, joka voi pahentaa krapulan oireita, kuten pahoinvointia, vatsakipua ja oksentelua, asiantuntija Anne Boris kertoo.

6. Sinulla on kuukautiset

Naisen keho kokee ylimääräistä kuormitusta kuukautisten aikana. Perhelääkäri Chaun Coxin mukaan alkoholin kuivattava vaikutus yhdistettynä kuukautisiin saattaa voimistaa krapulassa koettua väsymystä.

Lue myös: Pinttyneet krapulamyytit kumottiin - oletko sinä vielä uskonut?

Lue myös: Huonoja uutisia: Krapula kestää tutkitusti vähintään kahdeksan tuntia!

Lue myös: Krapulasta eroon meditaation avulla? Asiantuntijan mukaan toimii minuuteissa

Lähde: Women’s Health

Kilpailut

Uusimmat