Kuva: Shutterstock

Selkäkiputyypit, joita sinun ei pitäisi ikinä sivuuttaa - katso, milloin kannattaa käydä lääkärissä

17.03.2019 15:15 - Katariina Auvinen

Lääkärit kertovat, mitä oireita ei kannata sivuuttaa selkäkivuissa.

Selkäkivut vaivaavat melkein jokaista suomalaista jossain vaiheessa elämää. Se voi johtua esimerkiksi huonosta istuma-asennosta tai vaikkapa liikkumattomuudesta. Yleensä selkäkipuja voi koettaa itse helpottaa kevyellä liikunnalla, hieromalla ja venyttelemällä, mutta on muutamia tapauksia, jolloin kannattaa suoraan hakeutua lääkärille. 

Selkäkipu ja pidästysongelmat

Jos selkäkipuusi liittyy vaikeudet pidätellä virtsaa tai ulostetta, se on merkki, että kannattaa mennä heti lääkärille, informoi Huffpost-julkaisu. Ortopedian kirurgi Neel Anand kertoo, että tällainen tilanne voi kieliä siitä, että sinun selkäytimessäsi voi olla jotain vialla. Se voi kieliä esimerkiksi välilevytyrästä tai -pullistumasta. 

Selkäkipu ja kuume

Jos selkäkipusi yltyy aina, kun sinulle nousee kuume, se voi kieliä kehossasi jylläävästä vakavasta infektiosta. Sen vuoksi sinun kannattaa käydä lääkärissä. Vaikkakin asiantuntijoiden mukaan tämä on erittäin harvinainen tilanne, on parempi olla varma asiasta. 

(kuva: Shutterstock )

Selkäkipu ja jalkakipu 

Säteilevä kipu, joka alkaa lantion alapuolelta ja tuo mukanaan esimerkiksi tunnottomuutta tai kihelmöivää tunnetta, voi kieliä siitä, että hermosi ovat jotenkin puristuksissa. Tämä voi kieliä esimerkiksi selkäydinkanavan ahtautumisesta. Tällä tarkoitetaan tilaa, jossa selkänikamien renkaiden muodostama selkäydinkanava ahtautuu ja puristaa selkäydinkanavassa olevia hermoja. Tavallisimmin ongelma on seurausta ikääntymisen myötä syntyvistä sinänsä normaaleista nikamien, nikamavälilevyjen tai pikkunivelten rappeumamuutoksista.

Joka tapauksessa kannattaa vierailla lääkärin pakeilla. 

Kipu niskassa 

Monet sanovat kärsivänsä selkäkivusta, vaikka kyseessä on kipu niskassa. Tätä ei pitäisi julkaisun mukaan kannattaa jättää huomiotta. 

- Tämä kipu tulee kaulastasi ja syy voi olla eri kuin lihasperäinen. Se voi johtua selkäytimestä. Jos sinulla liittyy niskakipuun käsien pistelyä ja heikkoutta, syy voi löytyä selkäytimestäsi, Anand kertoo. 

Anand kertoo, että monet tuudittautuvat siihen, että pienet vaivat kuuluvat ikääntymiseen, mutta kannattaa todellakin käydä lääkärin pakeilla, jos joku asia vaivaa. 

Lue myös: Onko niskasi tai selkäsi usein kipeä? Asiantuntija suosittelee nerokasta kotihoitoa

Lähde: Huffpost 

Kilpailut

Uusimmat