Kuva: Shutterstock

Oletko tavallista uupuneempi? Ehkäise burn out ajoissa 5 neuvon avulla

24.04.2019 15:15 - Emmi Moilanen

Väsymystä ja uupumuksen oireita tulisi hoitaa hyvissä ajoin jo ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.

Uutisoimme aiemmin keinoista, joiden avulla lievität tehokkaasti kevätväsymystä. Pääset lukemaan artikkelin tästä.

Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että uupumuksesi on normaalia voimakkaampaa, eikä se johdu vuodenajan vaihtumisesta on mahdollista, että olet kuormittanut itseäsi viime aikoina liikaa. Burn out, eli työuupumus, on asia, jonka alkavia oireita ei tulisi ohittaa olan kohautuksella.

Bustle-sivusto listasi asiantuntijoiden avulla parhaimmat keinot uupumuksen ennaltaehkäisemiseen. Suomensimme parhaimmat vinkit alle.

1. Rohkaistu sanomaan ei

Eräs ensimmäisistä keinoista uupumuksen ehkäisemiseen on opetella kieltäytymään asioista, joiden tiedät jo etukäteen vain pahentavan oloasi. Vetämättömyyttä ja energian puutetta voi lievittää myös se, että järjestät elämässäsi enemmän aikaa mukaville asioille.

- Luo itsellesi rajat ja sano sellaisille asioille kyllä, joista saat energiaa itsellesi, psykoterapeutti Nina Rubin vinkkaa.

2. Ota enemmän aikaa itsellesi

- Pienen breikin pitäminen, vaikkapa loman merkeissä, on tärkeä seikka uupumuksen hoitamisessa, uravalmentaja Jennifer Yeko aloittaa.

Myös lomailu kotona tai hotellihuoneen varaaminen kotikaupungista tuovat kaivatun hengähdystauon arjen kiireiden keskellä.

- Tällainenkin on nykyään todella suosittua, Yeko jatkaa.

3. Löydä nopeita keinoja lievittää oloa

- Kun olo on väsynyt ja tukala, pitää löytää keinoja purkaa kyseistä olotilaa, Sharon Kaslassi kertoo.

- Kuntosalitreeni, uiminen, videopelit tai mikä tahansa, jonka parissa pääset purkamaan turhautumistasi, on hyvä ottaa säännölliseksi osaksi arkea, hän muistuttaa.

4. Muuta tapojasi

- Joskus uupumus aiheutuu juuri niistä asioista, joita toistamme päivittäin yhä uudelleen ja uudelleen. Rutiinien muuttaminen voikin auttaa piristymään, Kaslassi kertoo.

- Kommunikaatio on avainasemassa. Esimerkiksi voit puhua esimiehellesi uusista työtehtävistä tai siitä, voisiko työkuormaa hieman helpottaa. Vaihtelu usein myös piristää, hän jatkaa.

5. Pysy realistisena

Opetellessasi kieltäytymistä liian kuormittavista asioista ja keskittymällä enemmän energisoiviin seikkoihin, muista kuitenkin pysyä realistisena suunnitelmissasi.

- Älä sitoudu asioihin, joista et sillä hetkellä pysty suoriutumaan itseäsi tyydyttävällä tavalla, Rubin muistuttaa.

Lue myös: Uupumus, kuiva iho ja hiustenlähtö – Merkit, jotka kielivät hidastuneesta aineenvaihdunnasta

Lue myös: Kärsitkö keskittymisvaikeuksista? Voi paljastaa yllättävän paljon terveydestäsi

Lue myös: Milloin stressi on vaarassa muuttua ahdistuneisuudeksi? Tunnista vakavat hälytysmerkit

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat