Kuva: Shutterstock

Nyt on aika panostaa laadukkaaseen aurinkorasvaan - muista ihon suojaamisen ABC

04.05.2019 08:15 - Karoliina Kotala

Aurinko porottaa jo meillä Suomessakin lämpimästi. Viimeistään nyt onkin aika laittaa aurinkosuojat kuntoon.

Ihon suojaaminen auringolta on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Farmaseutti ja ACO-kosmetiikan tuotepäällikkö Tuulia Kukkonen muistuttaa suomalaisia tärkeimmistä aurinkosuojan muistisäännöistä:

Panosta laatuun

Suosi laadukkaita ja tutkitusti tehokkaita ja turvallisia UV-suoja-aineita. Katso, että suojakerroin ja UVA-suoja on riittävä. Jos et ole varma minkä suojakertoimen tarvitset, muista, että mitä vaaleampi ja helpommin palavampi ihotyyppi, sitä korkeamman suojakertoimen se tarvitsee. Keväällä iho tarvitsee korkeamman suojakertoimen, sillä se ei ole vielä tottunut aurinkoon. Myös etelään matkustaessa on hyvä muistaa korkeampi suojakerroin, sillä UV-indeksi on korkeampi kuin pohjoisessa. Laskettelureissulla taas vuoristojen korkeus ja valoa heijastava lumi moninkertaistavat UV-säteilyn määrän.

Osta useampi

Muista, että jokainen tarvitsee ehdottomasti useamman kuin yhden aurinkosuojatuotteen! Kasvoille on hyvä olla oma tuote, jossa on korkea UVA-suoja ja kasvoille sopiva koostumus, joka sopii esimeriksi meikin alle. Vartalolle taas saa olla oma tuote. Lapsille tulisi myös olla oma  tuote; hellävarainen, helposti levittyvä ja miellyttävän tuntuinen koostumus. Erittäin vedenkestävä ja hiekankestävä koostumus on lasten käytössä hyvä, sillä mitä paremmin tuote pysyy iholla rantaleikeissä, sitä paremmin se myös suojaa auringolta. Rantaolosuhteissa on lisäksi hyvä, että tuotetta pystyy lisäämään myös märälle iholle. Myös huulille tulisi olla oma aurinkosuoja, sillä huulien ohut iho on erityisen herkkä ja alttiina auringolle.

Käytä tarpeeksi

200 millilitran pakkaus aurinkovoidetta riittää kuuteen voitelukertaan aikuisella; ohjeen mukainen määrä on 30 millilitraa koko vartalolle aina yhdellä levityskerralla ja koska tuotetta tulisi lisätä vähintään kaksi kertaa päivässä, niin 200 millilitran pakkaus riittää aikuisella kolmesta neljään päivää, mikäli aurinkovoidetta on käytetty riittävästi.

Aurinkosuojaa tulisi käyttää niillä ihoalueilla, jotka ovat alttiina auringolle, eli varsinkin kasvoilla, heti keväällä ja jatkaa koko kesän ajan. Kaiken ikäisten tulisi suojata ihonsa auringon haitoilta. Pienet vauvat suojataan auringolta ensisijaisesti vaatteilla ja varjolla.

Lue myös: Haaveissa kaunis rusketus? Farmaseutti neuvoo vinkit turvalliseen rusketukseen

Kilpailut

Uusimmat