Kuva: Shutterstock

Huulet kertovat paljon terveydestäsi - tiedätkö, mistä yleisimmät oireet voivat kieliä?

03.11.2019 16:15 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi tiettyjen vitamiinien puute voi näkyä myös huulien oireiluna.

Viilentyvät syyskelit ja kylmä viima voi saada aikaan sen, että huulet tuntuvat normaalia kuivemmilta. Tällöin onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota riittävään kosteutukseen. Uutisoimme aiemmin kotikonsteista, joiden avulla hellit rohtuneet huulet kuntoon.

Vuodenajan vaihtumisesta johtuvan kuivuuden lisäksi huulten erilaiset oireet voivat paljastaa myös muita seikkoja terveydestä. Bustle-sivusto haastatteli asiantuntijoita ja selvitti, mitä yleiset huulten oireet kertovat.

Kalpeat ja värittömät huulet

Jos huulet ovat menettäneet tavanomaisen ja terveen punertavan sävynsä, on mahdollista, että kärsit vitamiinien tai raudan puutteesta. Kiinnitä siis tarkempaa huomiota ruokavalioosi ja siihen, mitä siitä mahdollisesti puuttuu. Esimerkiksi punainen liha, linssit ja pavut, pähkinät ja kananmuna sisältävät runsaasti rautaa.

Turvotus tai kipu

Lievä huulten turvotus on useimmiten allergisen reaktion oire. Oletko kokeillut esimerkiksi uutta huulipunaa, hammastahnaa tai meikinpoistoainetta, joka voisi selittää reaktion?

Jos turvotus ja kipu jatkuu pidempään, on hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla selvittämässä, mikä aiheuttaa ikävän oireilun.

Polttava tunne

Mausteinen ruoka voi aiheuttaa polttavaa ja kirvelevää tunnetta huuliin. Jos et kuitenkaan ole syönyt chiliä ja polttelu vaivaa säännöllisesti, on mahdollista, että et ole saanut riittävästi B12-vitamiinia.

Vitamiinin puutos voi aiheuttaa huulten polttelun lisäksi myös kirvelyä nielussa sekä kielellä.

Lue myös: Saitko kosmetiikkatuotteesta allergisen reaktion? Hoida iho kuntoon 4 helpon neuvon avulla

Lue myös: Naisen huulet turposivat jättimäisiksi allergisen reaktion vuoksi - jakoi kuumottavat kuvat somessa

Lue myös: Tottuuko iho samoihin tuotteisiin? Asiantuntija kertoo totuuden myytin takana

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat