Kuva: Shutterstock

Kärsitkö paniikkikohtauksista? Lääkärin neuvoilla helpotat oloa

10.11.2019 18:15 - Karoliina Kotala

Harmillisen moni kärsii paniikkikohtauksista, jotka voivat pahimmillaan rajoittaa elämää melkoisesti.

Paniikkikohtauksen voi laukaista monikin asia, esimerkiksi hetki, jolloin tuntuu, ettet hallitse tilannetta tai selviä työtaakasta. Kohtaukselle on tyypillistä, että pelkää esimerkiksi kuolevansa tai menettävänsä mielenterveytensä. Paniikkikohtauksia voi hoitaa lääkkeillä ja terapialla ja apua kannattaakin hakea lääkäriltä. Alla lääkäreiden neuvoja, jotka kannattaa ottaa kokeiluun seuraavan paniikkikohtauksen iskiessä:

Hengitä oikein

Paniikkikohtauksen iskiessä hengitys kiihtyy, mikä vain pahentaa olotilaa. Yritä siis keskittyä hengittämään rauhallisesti vetäen ilmaa syvälle vatsaan asti ja hengittäen ulos lyhyinä henkäyksinä. Jatka tätä kunnes olo rauhoittuu.

Poistu paikalta

Simppeli keino helpottaa oloa on poistua tilanteesta tai paikasta, joka aiheuttaa paniikkikohtauksen. Jos siis voit, poistu paikalta ja rauhoitu. On kuitenkin varottava, etteivät paniikkikohtaukset ala rajoittaa elämää. Jos joudut jättämään teatterin tai konsertin väliin paniikkikohtauksen vuoksi, on aika kääntyä lääkärin puoleen.

Valmistaudu

Tutkijoiden mukaan omega-3-pitoinen ravinto voi vaikuttaa henkiseen stressinsietoon ja muutoinkin on hyvä huolehtia hyvistä elämäntavoista, jotka edistävät fyysistä ja henkistä hyvää oloa. Nuku siis riittävästi ja syö terveellisesti, äläkä nauti liikaa alkoholia. Myös liikunnalla tiedetään olevan hyviä vaikutuksia, joten pidä liikunta osana arkea.

Lähde: Women's Health Magazine

Lue myös: Suomalaislaulaja avautui paniikkihäiriöstään - "Mun nuoruus ei ollut hauskin mahdollinen"

Kilpailut

Uusimmat