Kuva: Shutterstock

Ekstrakilot voivat johtua huonoista yöunista - 8 yleistä syytä selittämättömään painonnousuun

10.06.2020 16:45 - Senja Rapila

Naisilla esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta on yksi yleisimmistä syistä.

Selittämätön painonnousu voi johtua monista asioista. Women's Health on listannut nyt ylesimpiä syitä, jotka voivat olla syitä epätoivottujen kilojen takana. Voit katsoa mahdolliset ongelmat alapuolelta.

1. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen tutkiminen on usein ensimmäinen asia, mitä tehdään kun aletaan tutkia selittämätöntä painonnousua. Yksi kahdeksasta naisesta kärsii kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminnasta elämänsä aikana.

2. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Tutkimukset osoittavat, että yksi viidestä naisesta kärsii munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä. Tämä voi vaikuttaa kehon insuliinituotantoon, joka voi näyttäytyä yllättävänä painonnousuna.

3. Masennus tai ahdistus

Kun olet stressaantunut, adrenaliinivyöryjen ja stressihormoni kortisolin tehdessä tehtävänsä olet nälkäinen. Tämä aiheuttaa sen, että stressaantuneet, masentuneet tai ahdistuneet ihmiset syövät usein epäsäännöllisesti ja epäterveellisesti.

Pelkästään työpöydän äärellä istuminen voi aiheuttaa stressihormonipiikin. Kun kortisolitasot  pysyvät koholla tarpeeksi pitkään, keho alkaa varastoida rasvaa.

4. Unettomuus

Liian lyhyet yöunet ja erilaiset univaikeudet aiheuttavat seuraavana päivänä sokerin ja rasvan himon, joka voi taas aiheuttaa epätoivottua painonnousua.

5. Ennenaikaiset vaihdevuodet eli menopaussi

Ennenaikainen menopaussi voi alkaa naisilla jopa kylmekymppisenä. Tämä aiheuttaa estrogeenin nousemisen ja laskun epätasaisesti, mikä voi aiheuttaa painonnousua joillain naisilla.

6. Lääkitys

Monet lääkkeet voivat aiheuttaa yllättävän painonnousun tai veden kertymisen elimistöön. Esimerkiksi beetasalpaajat voivat aiheuttaa aineenvaihdunnan hidastumista. Mikäli huomaat lääkityksesi aloittamisen jälkeen hurjaa painonnousua, juttele asiasta lääkärisi kanssa.

7. Nestehukka

Selittämättömän turvotuksen takana voi hyvinkin olla nestehukka, joten älä pelkää nesteturvotusta ja vähennä juomista kesähelteillä - päinvastoin! Muista pitää huoli oikeanlaisesta nesteytyksestä. Hämmentyneisyys, väsymys ja aivosumu ovat selviä merkkejä lievästä nestehukasta.

8. Tupakoinnin lopetus

Kun lopettaa tupakoinnin, himot voivat iskeä nopeasti. Tupakointi nimittäin voi lisätä dopamiinin tuotantoa, joka vastaa nautinnon tunteesta. Tämän saman nautinnon tunteen saa makean herkun syömisestä. Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa dopamiinihormonin tuotannon romahduksen, mutta himot pysyvät - tämä monesti aiheuttaa ylisyöntiä ja herkuttelua tupakoinnin lopettaneilla.

 

Lue myös: Ethän usko yleisiä punkkimyyttejä? Lue hyödylliset faktat

Lue myös: Ihotautilääkärit listasivat parhaimmat ihonhoitovinkkinsä - arkisilla teoilla merkittävät hyödyt

Lue myös: Samea ja epätasainen iho? Tunnista syyt ongelman taustalla ja hoida hipiää oikein

Lähde: Womens Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat