Kuva: Shutterstock

Miksi kasvoja turvottaa aamuisin? 6 syytä ongelman takana

30.08.2020 16:15 - Emmi Moilanen

Syy voi löytyä esimerkiksi liian voimakkaista puhdistustuotteista tai kuukautiskierron vaiheesta.

Tiedetään, että esimerkiksi itkeminen, erilaiset allergiat tai vaikkapa flunssa voivat aiheuttaa turvotusta kasvojen alueelle. Aina syy ei kuitenkaan tunnu olevan ilmiselvä, vaikka aamulla peilistä katsovatkin tavanomaista pöhöttyneemmät kasvot.

Bustle kokosi yhteen ammattilaisten avulla arkiset syyt, jotka todennäköisesti ovat vaivan takana. Listasimme yleisimmät seikat alle.

1. Olet nukkunut kasvot tyynyä vasten

Bustlen artikkelissa todetaan, että tämä on yksi yleisin syy sille, miksi kasvot näyttävät ja tuntuvat aamulla tavanomaista turvonneemmilta. Ihotautilääkäri Purvisha Patel selittää ilmiötä sillä, että kasvot tyynyä vasten nukkuessamme painovoima voittaa, jolloin myös nesteet kertyvät alueelle herkemmin.

2. Liian voimakkaat kasvojenpuhdistustuotteet

Syy pöhötykseen voi löytyä myös käyttämistäsi hygienia- ja kauneudenhoitotuotteista. Jos kasvot ovat alkaneet näyttää turvonneemmilta aamuisin vasta hiljattain, on hyvä pohtia, oletko ottanut käyttöön uuden kosmetiikkatuotteen.

Voimakkaat ainesosat voivat aiheuttaa ihoärsytystä, joka puolestaan altistaa turvotukselle.

3. Tulehtunut hammas

Suun alueen tulehdukset voivat myös aiheuttaa turvotusta kasvoihin. Hammastarkastuksissa on hyvä käydä säännöllisin väliajoin ja hyvästä hammashygieniasta tulisi pitää pitää huolta päivittäin.

4. Nukuit huonommin kuin luuletkaan

- Keho palautuu ja korjaa itseään unen aikana. Huono ja kevyt uni voivat näkyä turvotuksena silmien alueella tai pöhötyksenä kasvoissa, ihotautilääkäri Tsippora Shainhouse kertoo.

5. Herkuttelit suolaisella iltapalalla

- Suolainen ruoka voi edesauttaa nesteen kerääntymistä myös kasvojen alueelle. Joten ei liene yllättävää, että suolainen iltapala voi aiheuttaa turvotusta, Patel muistuttaa.

6. Kärsit PMS-oireista

Myös kuukautiskiertoon liittyvä hormonitoiminta voi saada kasvot näyttämään tavanomaista turvonneimmilta – eritoten tiettyyn aikaan kiertoa.

- Progresteroni on isossa roolissa tässä, ja siksi olo voikin tuntua turvonneelta viikkoa ennen kuukautisia, Shainhouse selittää.

Lue myös: Miksi vatsa on heti aamusta turvonnut? 5 tapaa, joihin saatat sortua huomaamattasi

Lue myös: Miksi kuukautiskivut ovat yllättäen normaalia voimakkaammat? Gynekologi vastaa

Lue myös: Miksi olo on nuutunut ja vetämätön jatkuvasti? Arkiset syyt, jotka eivät johdu elintavoistasi

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat