Kuva: Shutterstock

Krapulassa urheilu kannattaa unohtaa - 5 syytä, jotka olisi hyvä tietää

31.07.2021 11:15 - Minttu Tikkanen

Oletko sortunut krapulaurheiluun?

Moni elää uskomuksessa, että krapulan voi urheilla pois - se ei kuitenkaan pidä alkuunkaan paikkaansa. Metro-lehti korjasi yleiset harhaluulot ja listasi faktat, jotka ovat krapulassa urheilua vastaan.

Nämä kannattaa pitää mielessä

1. Krapulaa ei voi hikoilla pois. Vaikka moni näin uskoo, ei hikoilu todellisuudessa juurikaan lievitä krapulaa. Vain noin 10 prosenttia alkoholista poistuu elimistöstä hien, uloshengityksen ja eritteiden mukana. Suurin osa krapulaoireista johtuu nestehukasta, jota urheilu voi hikoilun myötä jopa pahentaa. Nestehukassa urheilu taas voi johtaa helpommin kramppeihin ja vammoihin, koska lihakset ovat silloin jännittyneempiä.

2. Univaje heikentää koordinaatiota ja altistaa loukkaantumisille. Iltahömpsy ei paranna unta, vaikka niin on pitkään väitetty. Juhlitun yön jälkeen oletkin todennäköisesti nukkunut huonosti ja univajeinen. Alkoholi kyllä saattaa auttaa nukahtamaan nopeammin, koska se aktivoi aivojen adenosiinin eritystä, mutta kyseisen hormonin aivoissa lisääntyessä myös REM-unen syklit keskeytyvät ja olo on aamulla uupunut.

3. Kehostasi uupuu ravintoaineita. Alkoholi vaikuttaa radikaalisti kehon aineenvaihduntaan, kun elimistö yrittää kamppailla ylimääräisen rasitteen kanssa kuljettaessaan alkoholia käsiteltäväksi maksaan. Ylimääräinen kuormitus haittaa elimistön käsiksi pääsemistä tavoittelemiinsa ravintoaineisiin ja vaje puolestaan näkyy treenatessa nopeana uupumisena.

4. Mieti verenpainettasi. Alkoholi lisää aivoissa galaniinin tuotantoa, joka saa himoitsemaan runsasrasvaisia ruokia. Rasvainen ruoka kohottaa verenpainetta, joka voi johtaa treenatessa jopa sydämen tykytyksiin tai pyörtymiseen.

5. Endorfiini voi peittää hälytysmerkit alleen. Urheilu vapauttaa aivoissa hyvää oloa tuottavaa endorfiinia, joka on tokki hyvä asia, mutta voi krapulassa antaa valheellisen tunteen omasta jaksamisesta. Todellisuudessa keho käy puoliteholla ja on alttiimpi loukkaantumisille ja vaivoille, joiden hälytysmerkit voivat jäädä endorfiinin myötä huomaamatta.

Lue myös: Muuttuvatko krapulat iän myötä yhä pahemmaksi? Lääkäri vastaa

Lue myös: Sober curious -ilmiö kasvattaa suosiotaan huimaa tahtia - mikä se on ja mitä sillä tavoitellaan?

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat