Kuva: Fotolia

Kainaloiden syväpuhdistamiseen hurahdetaan nyt joukolla - mistä on kyse ja onko siitä todella hyötyä?

15.08.2021 09:15 - Minttu Tikkanen

Syväpuhdistusnaamio on helppo tehdä itsekin.

Muun muassa TikTokissa käyttäjät ovat villiintyneet uudesta kainaloiden syväpuhdistustrendistä. Videoissa kainaloihin levitetään yleensä luonnon savesta ja omenaviinietikasta tehtyä naamiota. Syväpuhdistuksen ideana on avata ihohuokosia ja vähentää ihon epäpuhtauksia.

Syväpuhdistus tuntuu olevan testissä erityisesti niissä tilanteissa, kun antiperspirantti jostakin syystä halutaan vaihtaa luonnollisempaan deodoranttiin. Antiperspirantin sisältämä alumiini sulkee ihohuokosia estäen näin hikoilun kokonaan. Kun antiperspirantin käyttö sitten lopetetaan ja hiki alkaa virrata estoitta, voi haju saada hätkähtämään.

Hien haju tunnetusti syntyy, kun hiki kohtaa iholla olevat bakteerit. Syväpuhdistuksen uskotaan auttavan siinä, että se vähentää ihon mikrobeja, jolloin hiki siis myös haisisi vähemmän.

Yhden videoista näet alta tai täältä.

@girl_in_the_green_room

Day 2 of my armpit detox all I can say is it’s working?!?! ##fyp ##lgbtq ##detox ##armpitdetox

♬ original sound - Summer Lamb

Villeimmissä teorioissa uskotaan, että antiperspirantin sisältämä alumiini kulkeutuu kehoomme ja voi aiheuttaa syöpää. Jotkut syväpuhdistajat ovat siis myös houkuttelemassa kertynyttä alumiinia ulos. Asiantuntijat kuitenkin tyrmäävät uskomuksen ja muistuttavat, että ei ole mitään tieteellistä näyttöä sille, että antiperspiranttien sisältämä alumiini aiheuttaisi syöpää tai muitakaan vakavia haittoja.

Aloittelevan syväpuhdistajan kannattaa lähteä liikkeelle pienin askelin. Uusien juttujen kanssa kannattaisi aina tehdä testi ensin pienelle ihoalueelle allergisten reaktioiden ehkäisemiseksi. Kainalon iho esimerkiksi on hyvin herkkää. Jos tuntuu, että syväpuhdistukseen ei ole vielä ihan täyttä luottoa, voi dödöä pitää aluksi aina mukana, jolloin siihen voi turvautua nopeasti tarpeen vaatiessa.

Onko syväpuhdistus sitten kaiken hehkutuksen veroinen? Ihotautilääkäri Beth Goldstein kommentoi, että asian ajanee myös vanhanaikaisempi tyyli - vesi ja saippua. Hän kuitenkin vinkkaa, että vaikka ero perinteiseen saippuametodiin ei huomattava olisikaan, on kaikenlaisilla itsensä hemmottelurutiineilla positiivinen vaikutus ainakin psyykkisesti.

Lue myös: Tummentuneet kainalot? Yksi kiireen aiheuttama tapa saattaa muuttaa kainaloiden ihonväriä

Lue myös: Mistä selkäfinnit johtuvat? 4 tavallista tapaa ja tottumusta, joita tulisi välttää

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat