Kuva: Shutterstock

Käytätkö hiusnaamioita? Asiantuntijat kertovat, missä vaiheessa se voi pahentaa hiustesi kuntoa

22.03.2022 18:15 - Riia Frost

Asiantuntijoiden mukaan on tärkeää tiedostaa, milloin hiusnaamiot ovat hyödyllisiä itselle.

Hiusnaamio on yksi kätevimmistä tavoista ravita hiuksia ja tehdä niistä elinvoimaiset. Tätä hiustuotetta on tarkoitus laittaa hiuksiin shampoopesun jälkeen ja antaa sen vaikuttaa kaksi minuuttia ennen sen poishuuhtelua. Asiantuntijoiden mukaan yleisin syy hiusnaamion käyttämiselle on huoli hiusten kuivuudesta ja vaurioitumisesta.

Asiantuntijat kuitenkin painottavat olevan erittäin tärkeää tiedostaa, milloin hiusnaamiota oikeasti tarvitsee. Ihotautilääkäri ja Skin & Aesthetic Surgery of Manhattanin perustaja Michelle Henry kertoo USA Today -julkaisussa hiusnaamioiden olevan hyvä vaihtoehto tiettyjen hiustyyppien ravitsemiseen.

- En sanoisi sen olevan ehdottoman tarpeellista hiusten hyvinvoinnin takaamiseksi, mutta se voi olla hyödyllinen, mikäli kamppailee tietyn hiusongelman kanssa, Henry sanoo.

Trikologi eli hiusterveysasiantuntija Shab Reslan taas painottaa hiusmaskien käytön joskus vain pahentavan hoitoa. Esimerkiksi, jos käyttää hiusnaamioita liian usein tai antaa niiden vaikuttaa suositeltua aikaa pidempään, voi lopputulos olla jopa kaaoottinen.

- Kaikki riippuu siitä, miten hiusnaamiota käyttää. Se on tuote, jota ei ole tarkoitus käyttää päivittäin, koska se on valmistettu voimakkaammista aineksista, kuten proteiinista, jotka auttavat korjaamaan hiuksia. Jos siis käyttäisit tuotetta päivittäin, saisit yliannostuksen proteiinia ja hiuksesi alkaisivat käyttäytyä oudosti, Reslan kertoo.

Trikologi myös paljastaa suurimman virheen, johon monet hiusnaamioiden käyttäjät usein kompastuvat.

- Kuluttajat usein rakastavat jättää hiukseen niin sanotusti "liukkaan tuntua", ajatellen sen tekevän niistä pehmeämmät. Se on ongelma, koska tuolloin aineet kuivuvat ja kasaantuvat hiuksiin, jolloin syntyy päänahan ongelmia. Tämä taas voi johtaa esimerkiksi hiustenlähtöön, Reslan avaa.

Milloin hiusnaamioita kannattaa käyttää?

Kannattaa varmistaa omien hiusten tarpeet ennen hiusnaamioiden ostamista. (kuva: Shutterstock)

Reslan painottaa hiusnaamion olevan ainoastaan väliaikainen vaihtoehto hiusten elpymiseen. Kun tuotetta käytetään johdonmukaisesti, se muuttaa hiusten rakennetta ja voi olla hyväksi niiden terveyden ylläpitoon. Lisäksi naamio on erityisen hyvä kuiville hiuksille, sillä se tuo kosteutta ja ravitsee hiuksia.

Reslan siis kiteyttää hiusnaamioiden käytön yksinkertaiseen sääntöön.

- Mikäli peset hiuksiasi kerran päivässä, käytä tuotetta kerran viikossa. Ja jos taas hiustenpesu tapahtuu joka toinen päivä, käytä voidetta joka toinen viikko. Mikäli taas peset harvemmin, älä käytä naamiota niin usein, Reslan avaa.

Milloin tuotetta kannattaa välttää?

Asiantuntijat eivät suosittele hiusnaamioita kaikille. (kuva: Shutterstock)

Asiantuntijoiden mukaan on hiusnaamiota valitessa erittäin tärkeää tietää omien hiusten tarpeet. Henry paljastaakin tietynlaisen hiustyypin, joille kyseinen tuote ei ole välttämättä tarpeellinen.

- Kiharat hiukset ovat luonnostaan hieman kuivemmat ja ne voivat hyötyä tällaisista hoitokeinoista. Ohuemmat hiustyypit sen sijaan tarvitsevat epätodennäköisemmin raskaampia kosteusvoiteita, minkä vuoksi heidän kannattaisi välttää niitä, Henry toteaa.

Henry suositteleekin ohuemmille hiuksille kevytöljyisiä tuotteita, jotka lisäävät paremmin luonnollisia öljyjä. Lisäksi keratiinien lisääminen on hyödyllistä vahvoja hiuksia tavoitteleville.

Hiustyypistä riippumatta, Henry suosittelee ainakin välttämään silikonipitoisia tuotteita.

- Silikoni asettuu hiusten pinnalle, eikä se päästä muita kosteuttavia ainesosia imeytymään. Kaikki silikonituotteet eivät kuitenkaan ole pahasta, mutta mikäli niitä suosii, on hyvä pestä hiukset tarkasti. Näin pääset eroon mahdollisista ainejäännöksistä, jolloin tuote varmasti toimii, Henry avaa.

Henry ja muut asiantuntijat kuitenkin painottavat olevan täysin hyväksyttävää olla käyttämättä hiusmaskeja, koska samankaltaisen lopputuloksen saa myös syvähoitoiaineista.

- Niiden käyttäminen suihkumyssyn kanssa toimii naamion lailla, Henry toteaa lopuksi.

Asiantuntijoiden mukaan hiusmyssystä voi olla apua hiusnaamion kaltaisen vaikutuksen saavuttamiseksi. (kuva: Shutterstock)

 Lue myös: Onko hiusten tuplapesu oikeasti hyödyksi? Asiantuntija vastaa

Lue myös: Perinteinen otsis saa nyt väistyä - Euphoriastakin tuttu hiustyyli on tämän hetken hitti

Lähteet: USA Today

Kilpailut

Uusimmat