Kuva: Shutterstock

MTV: Tavanomainen aamuoire voi pitkään jatkuessaan olla merkki masennuksesta

09.11.2022 13:15 - Sanni Seppä

Masennuksen oireita voivat olla muun muassa ruokahalun muutokset ja arvottomuuden tunteet.

Makoilu peittojen alla lämpimässä voi tuntua useina aamuina houkuttelevalta. Mikäli huomaa kuitenkin olossaan muutoksia siihen suuntaan, ettei sängystä edes halua nousta ja huomaa toistuvia motivaatio-ongelmia mielialassaan, voi se olla mahdollinen merkki masennuksesta, kirjoittaa MTV.  

Masennus voi aiheuttaa voimakasta väsymystä ja vetää kehonkin vetämättömiin. Masentuneella voi olla ongelmia nousta sängystä, aloittaa päivä tai hoitaa arjen pienimpiäkään askareita. Masennus voi myös lisätä unen tarvetta tai aiheuttaa unettomuutta, mitkä voivat omalta osaltaan myös vaikeuttaa heräämistä ja päivän aloittamista. Mikäli sängystä nouseminen tuottaa siis jatkuvasti vaikeuksia ja huomaa muuttuneita merkkejä omassa motivaatiossaan, kannattaa asiaan hakea apua ammattilaiselta. 

Masennuksen muita oireita voivat olla myös muun muassa ruokahalun muutokset, arvottomuuden tunteet, sekä kuolemaan liittyvät ajatukset. 

Mikäli sinä, läheisesi tai tuttavasi kokee itsetuhoisia ajatuksia, niin löydät apua helposti muun muassa Mieli ry:n ja Mielenterveyden keskusliiton sivuilta tai Valtakunnallisesta kriisipuhelimesta, joka palvelee 24/7: 09 2525 0111.

Lue myös: Onko tänään kertakaikkisen surkea päivä? Psykoterapeutti neuvoo, millä ajatuksella kierteen voi yrittää katkaista

Lue myös: Valo ei piristä kaikkia - professori kertoo, miksi osa väsyy ja ahdistuu kaamoksen sijaan keväällä

Lue myös: Dwayne Johnson ei uskaltanut nuorena puhua mielenterveysongelmistaan - 'Nyt asiat ovat toisin'

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat