Kuva: Shutterstock

Tuntuuko työ uuvuttavalta? Tarkista, että 6 merkittävää asiaa työssäsi ovat kunnossa

03.12.2022 14:15 - Minttu Tikkanen

On tärkeää tuntea, että omaan työhönsä saa vaikuttaa riittävästi.

Varsinkin pimentyvään aikaan vuodesta on usein ihan tavanomaista, että itsensä tuntee hetken aikaa tavallista väsyneemmäksi. Jos työ alkaa kuitenkin tuntua niin kuormittavalta, ettei siitä enää selviydy, on syytä tarkastella, mistä se omalla kohdalla voisi johtua. CNBC-uutissivusto listasi kuusi asiaa, jotka omalla työpaikallaan on syytä tarkistaa, jos tuntee uupumuksen oireita. 

Tarkkaile näitä

1. Osalla työ tuntuu kuormittavalta yksinkertaisesti siitä syystä, että se on liian suuri kuorma. Jos työtä on käytettävissä olevaan aikaan nähden ylivoimaisesti liikaa tai vaikeisiin tehtäviin ei saa tarvisemaansa tukea, voi työtaakka tuntua siltä, että sen alle luhistuu. Liian suuri työmäärä kannattaa avoimesti ilmaista työpaikalla, jottei joudu jatkuvasti rehkimään ylitöitä.

2. Oma työ tuntuu mielekkäältä, kun sitä koskeviin asioihin on ainakin hieman päätäntävaltaa. Jos ei voi yhtään vaikuttaa siihen, missä ja milloin tai millaista työtä tekee, siitä helposti myös vieraantuu, eikä motivaatio pysy yllä. Esihenkilöllä on suuri vastuu siinä, että alaiset kokevat saavansa riittävästi joustoa työhönsä sekä työn ja muun elämän tasapainottamiseen.

3. On ymmärrettävää, ettei mukavakaan työ tunnu palkitsevalta tai vaivan arvoiselta, jos siitä konkreettisesti saatu palkkio ei vastaa työn kuormittavuutta. Turhautuneisuus voi syntyä joko matalasta palkasta tai siitä, ettei työstään saa riittävästi positiivista palautetta ja kannustusta. Palkka vaikuttaa kuitenkin vain rajallisen määrän työn mielekkyyteen, sillä puiseva työ todennäköisesti maistuu puulta, vaikka palkka hipoisikin pilviä. Omaa suhdettaan rahaan on myös hyvä punnita. Jos kokisi viihtyvänsä paremmin jossakin matalapalkkaisemmassa työssä, mutta jää rahan vuoksi vähemmän mielekkäisiin tehtäviin, kannattaa pohtia, olisiko palkkakuitilla loppujen lopuksi kuitenkaan tyytyväisyyteen niin suurta vaikutusta.

4. Työyhteisö on yksi suurimmista viihtyvyystekijöistä töissä. Jos kollegoiden kanssa ei tule juttuun, joutuu töihin todennäköisesti menemään useammin hampaat irvessä. Sen sijaan työkavereiden seuralla ja tuella on valtava vaikutus myös työn mielekkyyteen, jos toimistolla olo ei tunnu pakkopullalta vaan ihan mukavalta ajalta. 

5. Jos kokee olevansa työpaikalla epäreilun kohtelun uhri, ei ole ihmekään, jos alkaa kyseenalaistaa oman arvonsa yrityksessä. Epätasa-arvoinen kohtelu syö työntekijän luottamusta työnantajaansa ja pienetkin asiat saattavat alkaa helpommin ärsyttää. Epäoikeudenmukaisesta kohtelusta kannattaa mainita ääneen, jotta jokin voisi myös muuttua.

6. Työ voi tuntua täysin mahdottomalta tehdä, jos työnantajan arvot eroavat radikaalisti omista. Jos esimerkiksi tukee kestävää kehitystä, voi tuntua ylivoimaiselta työskennellä jonkin vastuuttoman firman alla. Omaa intuitiotaan kannattaa kuunnella, sillä jokainen on varmasti tuotteliaampi sellaisessa tehtävässä, jossa kokee myös itse aidosti haluavansa ponnistella yrityksen tavotteiden eteen.

Lue myös: Lähiaikaan paluuta odotettiin, mutta nyt se voikin uuvuttaa - psykologi kertoo, miten väsymyksen voittaisi

Lue myös: Meeri Koutaniemi teki 15-tuntisia työpäiviä ja väsyi täysin - kertoo nyt hurjista oireistaan

Lähde: CNBC

Kilpailut

Uusimmat