Kuva: Shutterstock

Geelikynnet trendaavat jälleen - valtavasta terveysriskistä ei kuitenkaan puhuta eikä tiedetä

23.01.2023 10:15 - Minttu Tikkanen

Geelikynsien teossa käytettävä ultaraviolettivalo on keholle vaarallista.

Siinä missä pitkät geelikynnet vielä muutama vuosi sitten näki lähinnä somevaikuttajilla, ovat ne nyt jalkatuneet lähes jokaisen kaupunkilaisnaisen arkeen. Geelikynnet saa parhaimmillaan muutamalla kympillä, eikä niiden hankkimista sen erityisemmin mietitä. Syytä kuitenkin olisi.

Kalifornian yliopistossa tehty tutkimus on yksi ensimmäisistä, joissa geelikynsien tekoon vaadittavaa ultraviolettivaloa tutkitaan. Toinen tutkimuksen vetäjistä Ludmil Alexandrov kertoo, että kynsiuunien turvallisuutta ei ole oikeastaan aiemmin tutkittu juuri lainkaan. Ne ovat vain markkinoitu hyvin ja matalalla kynnyksellä otettu käyttöön.

- Niitä markkinoidaan turvallisina, mutta parhaan tietomme mukaan kukaan ei ole kuitenkaan tutkinut, kuinka ne vaikuttavat ihmisen soluihin ennen kuin vasta nyt, Alexandrov kuvailee.

Kalifornian yliopiston tutkimuksessa ilmenee, että geelikynsien teossa käytettävän, geeliä kovettavan kynsiuunin UV-valo voi aiheuttaa soluille tuhoa. Tulos ei varsinaisesti yllätä, kun mietitään, miten kovasti kesäisin suojaamme itseämme auringon ultraviolettisäteilyltä.

Tutkimuksessa käy ilmi, että yksi 20 minuutin mittainen UV-säteilylle altistumisjakso tappoi peräti 20-30 altistuneista soluista. Tutkimuksessa laskettiin myös, että kolme 20 minuutin mittaista jaksoa puolestaan tappoi jopa 65-70 prosenttia altistuneista soluista. 

Edellä mainitut prosentit olivat vain niitä määriä, jotka tuhoutuivat, mutta sen päälle olivat lisäksi vielä solut, jotka kokivat solumuutoksia tai mutatoituivat. Tutkimuksessa pelottava tosiasia on sekin, että löydetyt muutokset olivat hyvin samankaltaisia kuin ihosyöpäpotilaiden solumuutokset. 

- Katsoessamme ihosyöpäpotilaita näemme tismalleen samoja solumuutoksia kuin näissä säteilyä saaneissa soluissa, Alexandrov kertoo.

Lue myös: Juotko tarpeeksi vettä? Tutkimus osoittaa, että liian vähäinen määrä on yhteydessä ikääntymiseen

Lue myös: MTV: Juotko kahvia tyhjään vatsaan? Asiantuntija antaa tavalle täystyrmäyksen

Lue myös: Haaveissa vahvat kynnet, mutta lohkeilu ei lopu? Vältä arkiset asiat, joihin moni sortuu

Lue myös: Vahvojen kynsien salaisuus voi piillä ruokavaliossa - tärpit, mitä kannattaa syödä

Lähde: New York Post

Kilpailut

Uusimmat