Kuva: Shutterstock

Parkinsonin taudin todennäköinen aiheuttaja löytyi 200 vuoden tutkimusten jälkeen

05.05.2023 20:15 - Minttu Tikkanen

Aiheuttajana pidetään tätä nykyä bakteeriryhmää.

Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet Parkinsonin taudin todennäköisen aiheuttajan. Tulos on merkittävä, sillä syytä on yritetty tutkimuksissa selvittää jo 200 vuoden ajan. 

Helsingin yliopiston tiedotteessa kerrotaan, että syy on nyt paikannettu suolistoon, ja siellä eläviin bakteereihin. Parkinsonin taudin taustalla uskotaan olevan Desulfovibrio-bakteerikannat, jotka elävät suolistossa. Vain pieni osa, noin 10 prosenttia tautitapauksista selittyy yksistään perintötekijöillä. Suurempi vaikutus on sillä, saako ihminen kyseistä bakteeria elimistöönsä.

Desulfovibrio-bakteerit ovat haitallisia siksi, että ne aiheuttavat soluissa alphasynukleiiniproteiinin kokkaroitumista, mikä on merkittävää Parkinsonin taudissa. Terveissä ihmisissä bakteeri ei kuitenkaan aiheuta kyseisten proteiinien kokkaroitumista.

Tulos onkin merkittävä sen kannalta, että sen myötä voidaan jo varhaisemmassa vaiheessa aloittaa seulonnat bakteerinkantajien suhteen. Myös Parkinsonin tautia sairastavien hoito voidaan kohdistaa täsmällisemmin, kun keskitytään häätämään bakteeri suolistosta, jolloin sen aiheuttamia kokkareita ei soluihin synny enää enempää, mikä taas voi lieventää tai hidastaa taudin etenemistä.

"Tuloksemme mahdollistaa seulontatukimuksia, jossa tunnistetaan ne ihmiset, jotka kantavat näitä haitallisia Desulfovibrio-bakteereita. Tällöin heihin voidaan kohdistaa toimenpiteitä, joilla nämä kannat saadaan häädettyä suolistosta. Näin Parkinson potilaiden taudin oireita voidaan mahdollisesti lieventää ja hidastaa. Kun Desulfovibrio-bakteerit saadaan poistettua suolistosta, niistä johtuvia alphasynukleiinikokkareita ei tule lisää suoliston soluihin, josta ne prioniproteiinien tavoin etenevät kohti aivoja kiertäjähermon kautta kohti aivoja", kommentoi tiedotteessa Helsingin yliopiston professori Per Saris.

Lue myös: Syöpään saatetaan löytää rokote tällä vuosikymmenellä

Lue myös: Hoidon löytäminen dementiaan saattaa edistyä - testeissä lupaavia tuloksia

Lue myös: WHO: Ebolaan verrattu Marburgin tauti leviää Guineassa

Kilpailut

Uusimmat