Kuva: Shutterstock

Flunssakausi on täällä - yksi asia vastustuskyvyn ylläpidossa on ylitse muiden

24.09.2023 16:15 - Minttu Tikkanen

Uni on oleellinen vastustuskyvyn kasvattaja.

Syksyn tullen myös erilaiset flunssat ja pöpöt alkavat kiertää kouluissa ja konttoreilla. Hyvä tapa välttyä sairastumiselta on edelleenkin hyvä käsihygienia ja mahdollisesti myös kausi-influenssarokotteet.

Suuri merkitys on kuitenkin myös lähtökohtaisesti vastustuskyvyllä, jotkut tuntuvat haalivan kaikki tarjolla olevat taudit, kun taas osaa ei kaada sängyn pohjalle juuri mikään.

Ennen kaikkea unen on tutkittu olevan merkittävässä roolissa vastustuskyvyn ylläpitämisessä. Healthline arvio artikkelissaan, että toimiva vastustuskyky vaatii 7-9 tuntia yössä unta. Muuten keho ei enää toimi optimaalisella tavalla.

Tuoreessa Huomenta Suomi -ohjelmassa puolestaan työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni arvioi jopa, että yksikin huonosti nukuttu voi antaa flunssalle mainion tilaisuuden iskeä.

- Yksikin huonosti nukuttu yö jo käytännössä vaikuttaa, Vänni kommentoi.

Syynä tähän on, että yöaikana elimistö kehittää vastustuskyvylle välttämättömiä vasta-aineita.

- Erityisesti yöaikana kroppa keskittyy esimerkiksi vasta-aineiden kehittämiseen ja syntymiseen, Vänni jatkaa.

Vastustuskykyä voi kuitenkin vahvistaa muinkin tavoin. Healthlinen artikkelissa jatketaan, että säännöllinen liikunta vähintään kolmesti viikossa ja vähintään 30 minuutin annoksissa on myös omiaan ylläpitämään hyvinvointia. Lisäksi ruokavaliolla voi tehdä paljon, kannattaa suosia ruokavaliossaan hedelmiä ja vihanneksia, sillä ne sisältävät luonnostaan paljon vitamiineja. Sen sijaan paljon rasvaa ja sokeria sisältäviä ruokia kannattaa syödä vain rajallisesti. 

Vahva vastustuskyky ei ainoastaan ehkäise tauteja, vaan myös auttaa pääsemään niiden kohdalle sattuessa nopeammin takaisin jaloilleen. 

Lue myös: Juuri nyt kaikki ympärillä pärskivät - miten erottaa allergia ja flunssa toisistaan?

Lue myös: Tiesitkö, miksi nenä vuotaa talvella koko ajan?

Lähteet: Healthline, MTV

Kilpailut

Uusimmat