Kuva: Shutterstock

Syyhylääkkeet voivat olla lemmikeille vaaraksi - Fimea kertoo, mistä tunnistat myrkytysoireet

19.03.2024 15:15 - Jasmin Mikkilä

Syyhylääkkeistä voi koitua haittaa eläintaloudessa, etenkin kissoille, kaloille ja tietyille koiraroduille.

Syyhy leviää tällä hetkellä räjähdysmäisesti Suomessa, minkä vuoksi syyhyn hoitoon käytettävän permetriinivalmisteen käyttö on lisääntynyt. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoo tiedotteessaan permetriinivalmisteen aiheuttamista mahdollisista haittavaikutuksista eläimille, etenkin kissoille.

Tiedotteen mukaan kissojen aineenvaihdunta on erilainen kuin ihmisillä sekä muilla lemmikeillä, kuten koirilla. Kissat saavat permetriinistä helposti myrkytysoireita, jotka voivat pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan. 

Aine voi päätyä kissan elimistöön esimerkiksi siten, että kissa nuolee permetriinivoidetta käyttäneen ihmisen ihoa tai nuolemalla ja syömällä lääkepakkauksia tai tekstiilejä, joihin on ihmisen ihosta tarttunut permetriinivoidetta.

Tämän vuoksi kissatalouksissa on tärkeää pitää huolta siitä, että lemmikki ei pääse kosketukseen voiteen kanssa.

Mistä tunnistaa myrkytysoireet?

Tyypillisiä permetriinimyrkytysoireita kissalla voivat olla esimerkiksi hermosto-oireet, kuten kuolaaminen, tärinä, ihon lisääntynyt tuntoherkkyys, lihasten nykiminen, ruumiinlämmön nousu, liikkumisvaikeudet tai kouristukset. 

Kyseiset oireet alkavat yleensä parin tunnin sisään permetriinialtistuksesta. Joissain tapauksissa oireiden alkamiseen voi mennä jopa 48-72 tuntia. Jos kissalla epäillään permetriinimyrkytystä, on tärkeää viedä kissa nopeasti eläinlääkäriin. 

Kissojen ja koirien lisäksi permetriini voi olla vaarallista myös akvaariokaloille, jonka vuoksi akvaarion hoitotoimenpiteitä ei kannata tehdä rasvatuilla käsillä ilman hanskoja. 

Ivermektiiniitabletit voivat olla vaarallisia joillekin koiraroduille

Ivermektiinitablettien kohdalla on hyvä ottaa huomioon, että ne voivat olla vaarallisia joillekin koiraroduille. Collie-sukuisille koirille, vanhaenglanninlammaskoiralle sekä näiden lähisukuisille koirille ja risteytyksille tabletit voivat aiheuttaa terveyshaittoja. 

Tämä johtuu siitä, että kyseisillä roduilla voi olla mutaatio MDR1-geenissä, jonka vuoksi yliherkkyys ivermektiinille on lisääntynyt. Tämän vuoksi ivermektiini voi aiheuttaa näille roduille erilaisia myrkytysoireita, joita ovat esimerkiksi väsymys, liikkumisvaikeudet, lisääntynyt kuolaaminen, laajentuneet mustuaiset silmissä, sokeus tai kohtaukset. 

Tabletit on hyvä pitää poissa lemmikkien saatavilta, ja myrkytysoireita huomattaessa on koira vietävä heti eläinlääkäriin.

Lue myös: Euroopassa lisääntyvät papukaijakuumetartunnat - joukossa myös kuolemantapauksia

Lue myös: 1-vuotiaan lapsen ruokavaliolla vaikutus tulehduksellisen suolistosairauden riskiin, kertoo tutkimus

Lue myös: HS: Norovirus jyllää - täällä sitä on yleensä eniten

Lähde: Fimea

Kilpailut

Uusimmat