Kuva: Shutterstock

Tutkijat havaitsivat istumisen vähentämisen vaikuttavan verenpaineeseen jo tietyn ajan jälkeen

09.04.2024 09:15 - Rebekka Silvennoinen

Tutkimuksessa 280 lihavaa 60–89-vuotiasta sai puolen vuoden ajan joko istumisen vähentämiseen tähtäävää opastusta tai yleistä terveysneuvontaa.

Uutispalvelu Duodecim kertoo tutkimuksesta, jossa 280 lihavalle 60–89-vuotiaalle annettiin puolen vuoden ajan joko istumisen vähentämiseen tähtäävää opastusta tai yleistä terveysneuvontaa. Tutkimukseen osallistuvilla oli diagnosoitu korkea verenpaine 52 prosentilla ja verenpainelääkitys oli 70 prosentilla. 

Tutkimus osoitti, että osallistujien verenpainelukemat laskivat jo pelkästään vähentämällä istumista puolella tunnilla päivässä. Vaikutus saattaa olla jopa samaa luokkaa luin kevyellä liikunnalla. 

Istumista osallistujilla mitattiin aktiivisuusrannekkeilla. Seurannan aikana istumista 30 minuuttia päivittäisestä istumisajasta vähentäneillä systolinen verenpaine oli seurannan päättyessä keskimäärin 3,5 mmHg matalampi kuin verrokkien, tutkijat havaitsivat. 

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Aiemmissa tutkimuksissa liikunnan lisääminen ja laihduttaminen ovat pudottaneet systolista verenpainetta noin 3–4 mmHg, joten nyt havaittu muutos on samaa luokkaa. 

Lue myös: Makeisverolla ei välttämättä olekaan odotetunlaisia vaikutuksia

Lue myös: Nuorten lääkemyrkytykset ovat räjähdysmäisessä nousussa - huonosti voi erityisesti yksi ryhmä

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Kilpailut

Uusimmat