Kuva: AOP/Ismo Pekkarinen

Suomalaisten kauan toivoma sovellus julkaistaan viimein ensi vuonna

18.04.2024 14:15 - Jasmin Mikkilä

Sovellus on tarkoitus julkaista 2025 keväällä.

OmaKannan mobiilisovellus tulee käyttöön ensi vuonna, kerrotaan Kanta.fi:n tiedotteessa. OmaKanta-sovelluksen on tarkoitus helpottaa sekä nopeuttaa terveysasioiden hoitamista, ja sovellusta kehitetään yhteistyössä sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kanssa.

OmaKannasta nähdään omat terveystiedot, kuten reseptit, laboratoriotulokset sekä lääkärikäynnit. Myöhemmin näkyviin tulevat myös sosiaalipalveluiden tiedot. Tällä hetkellä OmaKantaa pystyy käyttämään ainoastaan verkkoselaimella, mutta sovelluksen olisi määrä tulla käyttöön keväällä 2025.

Ilmoituksia reseptin uusimisesta

OmaKanta-sovelluksen käyttäjille voidaan lähettää ilmoituksia esimerkiksi vanhentuvasta reseptistä sekä laboratoriotulosten saapumisesta. Kirjautumista nopeuttaa myös sormenjälki- tai kasvotunnistin. 

– Sovelluksen lähettämät ilmoitukset ja nopea tunnistautuminen helpottavat erityisesti niitä, jotka käyttävät paljon terveyspalveluja, Kanta-palvelujen kehityspäällikkö Mira Liski kommentoi.

OmaKanta-mobiilisovellukselle on ollut paljon kysyntää, selviää asiakastutkimuksissa, -datassa sekä -palautteissa. Iso osa ihmisistä hoitaa asiansa puhelimitse, ja he toivovat myös sujuvampaa mobiiliasiointia. 

OmaKantaan käyttäjät voivat tallentaa myös omia hyvinvointitietojaan, joita asiakas itse kerää omasta terveydestään. Tällöin terveydenhuollon ammattilaiset voivat hyödyntää tietoja hoidon tukena. 

Sovellusta kehitetään osana sote-alan digipalveluiden kokonaisuutta. Työssä ovat mukana yksityinen sote-sektori sekä hyvinvointialueet, jotka tarjoavat omia digitaalisia asiointipalveluitaan. Sovellusta kehitetään EU-rahoituksella osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.

– Digipalvelut on tärkeää suunnitella saumattomaksi kokonaisuudeksi, jossa kansalliset, alueelliset ja yksityiset palvelut täydentävät tosiaan. Kansalliset ratkaisut oikein hyödynnettyinä ovat kustannustehokkaita ja varmistavat yhdenvertaisen digiasioinnin koko Suomessa, erityisasiantuntija Timo Ukkola sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa.

Lue myös: Vaivaako siitepölyallergia? Katso asiantuntijan vinkit oireiden lievittämiseen

Lue myös: Suomalaisten suosima mobiilimaksusovellus poistuu käytöstä

Lue myös: Voiko syyhypunkki hypätä mukaan työpaikan naulakosta tai julkisen pytyn renkaalta? Lääkäri vastaa

Lähde: Kanta

Kilpailut

Uusimmat