Kuva: SHUTTERSTOCK

Lupaava tutkimustulos - Alzheimerin tauti voidaan todeta varhaisessa vaiheessa helpolla kokeella

29.05.2024 08:15 - Rebekka Silvennoinen

Alzheimerin taudin varhainen toteaminen on tärkeää.

Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus. Alle 65-vuotiaille Alzheimerin tauti on harvinainen, mutta yli 85-vuotiailla sitä esiintyy jo 15-20 prosentilla. Alzheimerin taudin perimmäistä syytä ei tiedetä.

Alzheimerin taudin oireita voidaan lievittää ja taudin etenemistä hidastaa lääkkeillä. Siksi taudin varhainen toteaminen on tärkeää. 

Uutispalvelu Duodecim uutisoi Nature Medicinen julkaisemasta tutkimuksesta, johon osallistui 1700 potilasta. Heistä puolella oli jo kognitiivisten mielentoimintojen lievää heikentymää tai dementiaa. Kaikilta potilailta otettiin selkäydinnestenäytteet sekä verinäyte. Verestä etsittiin tiettyä p-tau217-proteiinia, joka on yhdistetty Alzheimerin tautiin.

Tutkimustulokset osoittivat lupaavasti, että Alzheimerin taudin voi hyvin todennäköisesti diagnosoida verikokeesta yhtä tarkasti kuin selkäydinnestenäytteestä. Verikoe on halvempi ja helpompi testaustapa ja siitä johtuen Alzheimerin tauti voidaan mahdollisesti todeta varhaisessa vaiheessa entistä useammin. 

Kun tutkijat vertasivat testituloksia, kummatkin menetelmät tunnistivat yhtä hyvin potilaat, joiden aivoissa oli kuvantamistutkimusten perusteella Alzheimerin tautiin kuuluvia muutoksia, kirjoittaa Uutispalvelu Duodecim. 

Vaikka tulokset ovat erittäin lupaavia, havainnot olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. 

Lue myös: Veripalvelu etsii harvinaisen veriryhmän omaavia - vain murto-osa väestöstä luovuttaa

Lue myös: Uutta tutkimustietoa parasetamolin käytön riskeistä raskauden aikana - kumoaa aikaisempia tuloksia

Lue myös: Voiko kipeillä lihaksilla treenata? Entä miten paljon treeniä on liikaa? Asiantuntija vastaa

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Kilpailut

Uusimmat