Kuva: Shutterstock

Tukes löysi useista kosmetiikkatuotteista kiellettyjä aineita - katso listaus

11.06.2024 16:15 - Aaro Heiskanen

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) valvontahanke löysi kiellettyä PFAS-yhdistettä kosmetiikkatuotteista.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston valvontahankkeessa tarkastettiin kosmetiikkatuotteita PFAS-aineen varalta. PFAS-yhdisteet ovat kemikaalilainsäädännöllä kiellettyjä aineita.

PFAS-yhdistettä, eli perfluorinonyylidimetikonia, käytetään esimerkiksi vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksiensa takia. Osa niistä kuitenkin hajoaa luonnossa erittäin huonosti. Yhdisteen yleisen käytön takia ihmiset altistuvat niille esimerkiksi elintarvikkeiden ja ympäristön välityksellä. Aineen käyttöä on rajoitettu kuluttajatuotteissa sen aiheuttamien ympäristöriskien vuoksi.

Tukesin ylitarkastaja Petteri Talasniemi kertoo THL:n tiedotteessa, että selvityksessä tarkasteltiin yli kahdentuhannen verkkokaupassa olevan kosmetiikkatuotteen ainesosaluetteloa. Tuotteista reilu prosentti sisälsi kiellettyä ainetta.

- 29 tuotetta tilattiin tarkempaan tarkasteluun, ja niistä 23 tuotetta sisälsi kiellettyä ainetta, Talasniemi kertoo tiedotteessa.

Kiellettyä ainetta löydettiin silmän- ja huultenrajauskynistä sekä histenhoitotuotteista. Kyseiset tuotteet poistettiin vapaaehtoisesti myynnistä. Myynnistä poistetut tuotteet näet täältä.

Ihmiselle mahdollisia haittavaikutuksia

Nykytiedon mukaan vain tietyillä PFAS-yhdisteillä on ihmisille joitakin haittavaikutuksia. Lapsilla yhdisteet voivat heikentää immuunivastetta. Suuremmille pitoisuuksille altistuminen voi aiheuttaa kolesterolitason nousua, sekä vaikuttaa maksan toimintaan ja lisääntymisterveyteen. Jälkimmäisistä oireista näyttö on kuitenkin epävarmaa, Tukesin sivuilla kerrotaan.

Kosmetiikassa käytettäviä aineita valvotaan tiukasti, jotta riskit saadaan huomioitua.

- Kosmetiikan ainesosia säädellään sekä EU:n kosmetiikka-asetuksella että REACH- ja POP-asetuksella. Kosmetiikka-asetus sääntelee ainesosia terveyteen kohdistuvien riskien näkökulmasta ja muu kemikaalilainsäädäntö ympäristöriskien näkökulmasta, Talasniemi valottaa tiedotteessa.

Lue myös: Kosmetiikkaa markkinoitu virheellisesti syyhypunkin hoitoon

Lue myös: MTV: Tutuissa kosmetiikkatuotteissa piilevät kemikaalit kielletään - voivat heikentää hedelmällisyyttä

Lue myös: Tiesitkö, että monia arkisia kosmetiikkatuotteita ei suositella käytettäväksi raskaana ollessa?

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Kilpailut

Uusimmat