Kuva: Shutterstock

THL: Tilanne kiireettömässä erikoissairaanhoidossa sai uuden suunnan

11.06.2024 22:15 - Minttu Tikkanen

Jonot ovat olleet pahimmillaan yli puolen vuodenkin mittaisia.

Tilanne kiireettömässä sairaanhoidossa näyttää olevan matkalla astetta valoisampaan suuntaan, kertoo tiedotteessaan THL. Jonot kiirettömän sairaanhoidon puolella ovat lyhentyneet selvästi aiemmasta.

Jonot ovat lyhentyneet tämän kevään mittaan, sillä huhtikuussa 2024 kiireettömään erikoissairaanhoitoon jonottavia oli 10 000 vähemmän kuin joulukuussa 2023. Huhtikuussa kiireetöntä hoitoa odotti kuitenkin vielä 162 000 ihmistä.

Jono on myös edelleen kuukausien mittainen, sillä vielä huhtikuussa jonottajista jopa 17 prosenttia eli 27 000 ihmistä oli odottanut kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyä jo yli puolen vuoden ajan. Pitkien jonotusaikojen tarve on kuitenkin THL:n mukaan vähentynyt.

- Pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden määrä alkoi vähentyä viime vuoden lopussa, ja väheneminen on jatkunut tänä keväänä koko maan tasolla. Joillakin alueilla pitkään hoitoa odottaneiden määrä on kuitenkin kasvanut ja hoitoonpääsyä odottavia ihmisiä on edelleen paljon, kommentoi THL:n kehittämispäällikkö Pia Tuominen.

Odotusajan pituus vaihteli pitkälti hyvinvointialueiden mukaan. Yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneita oli eniten Pohjois-Savon sekä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueilla, joilla määrä oli prosenteissa 25-27,2 prosenttia. Vähiten yli puoli vuotta jonottaneita oli prosentuaalisesti Etelä-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla, joissa molemmissa osuus oli vain 3,3 prosenttia. Jonoja kuitenkin pyritään jokaisella hyvinvointialueella purkamaan yhä.

- Hyvinvointialueet ovat tehneet paljon toimia jonojen purkamiseksi ja ratkovat edelleen erilaisia organisaatiouudistuksesta tulevia haasteita, Tuominen jatkaa.

Lue myös: Potilastietoja pystyy pian siirtämään Viroon - myöhemmin myös muualle Eurooppaan

Lue myös: Tiedätkö, mitkä sairaudet tai lääkitykset voivat estää verenluovutuksen? Katso lääkärin vastaus

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat