Härmä-elokuvan tekijöitä ei oltu huolia Pohjanmaalle

22.12.2011 07:39 - Antti Granlund

JP Siilin ohjaama elokuva Härmä saa ensi-iltansa 17. helmikuuta. Mikko Leppilammen, Lauri Tilkasen ja Pamela Tolan tähdittämän elokuvan tekoprosessi kesti vuosia.

Ohjaaja JP Siili kertoo tamperelaisen Radio 957:n haastattelussa, että aluksi Pohjanmalla ei suhtauduttu elokuvantekoon lämpimästi, päinvastoin.

- Kun hanke alun alkaen sinne esiteltiin, saimme tuta, että turha tänne on etelänpellejen tulla heilumaan ja meidän perinnettämme sorkkimaan. Kesti muutaman vuoden, että pystyimme vakuuttamaan ihmiset aikeidemme kunniallisuudesta. Kun tämä luottamus saatiin aikaan, apu ja vieraanvaraisuus on ollut huikeaa, ohjaaaja JP Siili kertoo.

Härmä sijoittuu 1800-luvun Pohjanmaalle. Eletään puukkovallan aikaa, jolloin lain suoja on hatara. Maita hallitsevat häjyt, rellestävät miesjoukot, jotka herättävät pelkoa tappeluhalullaan ja herkkyydellään turvautua puukkoon.

- Suomen historia on täynnä kiinnostavia vaiheita, ja puukkojunkkarien aika on yksi niistä. Pyörittelin ideaa aika pitkään, kun en halunnut ottaa aiheekseni todellisuudessa eläneitä ihmisiä, esimerkiki Ison talon Anttia. Halusin tehdä elokuvan runoilijan vapaudella, JP Siili selittää.

Elokuva kertoo Välitalon tilasta, joka on Härmän mahtavimpia. Talossa on kaksi poikaa, nuorempi veli Matti (Lauri Tilkanen) ja Esko (Mikko Leppilampi). Esko vieroksuu työtä ja viihtyy häjyjoukossa, kun taas Matti on suoraselkäinen ja isännäksi sopiva. Alkaa epätasainen taistelu talosta.

Lähde: Radio 957

Kilpailut

Uusimmat