Spotify antaa artisteille vain taskurahaa

20.01.2012 11:08 -

Suomalainen rockyhtye kertoi kiistää mielikuvat muusikoiden suurista tuloista. Yhtyeen kotisivuilla kerrotaan, kuinka vähän Spotify maksaa toistetuista lauluista.

Rockyhtye CMX:n kotisivujen eräs käyttäjä kysyy, miksi artistit "itkevät" piratismin syömien tulojen puolesta, vaikka Spotify ja muut musiikkipalvelut maksavat jokaisesta soittokerrasta. Käyttäjän mielestä artistit tienaavat nykyään paljon enemmän kuin ennen.

Ärtynyt CMX:n keulahahmo A. W. Yrjänä kertoo, miten asiat oikeasti ovat:

- Spotifystä voin kertoa, että tilityksen mukaan edellisen albumimme single Linnunrata oli kuunneltu sitä kautta 400 000 kertaa. Tilitys oli kokonaista viisikymmentä euroa. Itkemättä - käyttääkseni värikästä termiäsi - voin kertoa, että näkyvätkin artistit (siis ylipäätään, ei tämä vain meitä koske) tienaavat tänä päivänä ehkä noin 20% siitä mitä tienasivat vielä kymmenen vuotta sitten, jos sitäkään.

Yrjänän mukaan myös levymyynnillä on vaikea takoa rahaa:

-Kymmenentuhannen kappaleen levynmyynti on nykyään ihmesaavutus. Se on myös myyntimäärä, jonka kohdalla levy alkaa muuttua investoinnista tuotoksi. Eli jos levy myy yli kymmenen tuhatta, voi tekijäkin saada siitä jo jotain palkkiota. Todennäköisempää nykymyynneillä on, että levy ei tuota rojalteina muusikoille mitään. Meidän edellinen albumimme Iäti möi 10 800 kappaletta ilmestymisvuonnaan vaikka oli listaykkönen ilmestyessään. Mä sain siitä kolme tonnia rojalteja.

Sama koskee myös keikkailua:

- Jos kolmensadan hengen klubi on täynnä kympin lipuilla, on bändi vielä miinuksilla kulujen vuoksi, jotka vaikkapa meillä ovat keskimäärin 4500 per keikka.

Alkuperäisen viestin kokonaisuudessaan voi nähdä tästä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat