Uusivuosi lähestyy, oletko valmis?

21.01.2012 09:57 -

Kiinalaisten kuukalenterin vuosi vaihtuu sunnuntai-iltana. Lue viisi vinkkiä, joilla juhlia tulevaa vuotta kiinalaiseen tapaan.

1. Puhdista kotisi

Kiinalaisten mielestä puhdas koti on suotuisa aloitus uudelle vuodelle. Samalla "lakaistaan pois huono onni", joka on ehtinyt kerääntyä kuluvana vuonna. Siivous täytyy tehdä ehdottomasti ennen vuoden vaihtumista, sillä muuten heität pois uuden vuoden tuoman hyvän onnen.

2. Koristele kotisi

Punainen väri on paras väri kotinsa koristelemiseen, sillä väri symboloi onnea kiinalaisessa kulttuurissa. Kaupasta kannattaa hankkia kulhollinen mandariineja sillä ne ovat onnellisuuden hedelmiä, mutta niiden täytyy olla pareittain, sillä parittomat luvut tuottavat epäonnea. Hyvä määrä voisi esimerkiksi olla kahdeksan, koska numeron lausuntatapa rimmaa "onnen" ja "varallisuuden" kanssa. Siitä syystä Kiinan olympialaiset avattiin 8.8.2008.

3. Valmista perinteinen kiinalainen ateria

Joidenkin kiinalaisten mielestä uudenvuoden ateria ei saisi sisältää lihaa, koska vuoden nimessä on jo eläin. Aterian ei tarvitse kuitenkaan olla erityisen hohdokas ollakseen hyväenteinen.

Nuudelit symboloivat pitkää elämää ja niiden leikkaaminen tuottaa pahaa onnea. Kevätrullat symboloivat varallisuutta, sillä niiden muoto muistuttaa kultaharkkoa. Kalan lausuminen on läheinen runsauden kanssa, joten niiden syöminen lupaa yltäkylläisyyttä.

Vastaavasti voit mennä ravintolaan kokemaan yltäkylläisyyttä.

4. Pukeudu

Monien kaapeista tuskin löytyy perinteistä kiinalaista asua, mutta ei hätää. Riittää että pukeudut hyväenteiseen punaiseen, myös kulta, rikkauden väri, on erittäin suotuisa valinta. Mustan voi jättää suosiolla vaatekaappiin ellet halua kohdata huonoa onnea tai jopa kuolemaa.

5. Nauti ilotulituksista

Ilotulitteiden kova ääni ja räiske uskotaan pelästyttävän pahat henget takaisin koloihinsa. Mitä kovempaa pamahtaa, sen parempi. Valitettavasti ilotulitteiden paukuttelu ei ole laillisesti kovin suotavaa, mutta esimerkiksi Helsingin Lasipalatsin aukiolla voi seurata ilotulitusta sunnuntai-iltana.

Kilpailut

Uusimmat