Johan on ammatteja - lue hämmästyttävä lista

27.03.2012 06:12 -

Ihmisillä on ollut aikojen saatossa mitä kummallisimpia keinoja hankkia elantonsa. Ohessa lista entisaikojen omituisimmista ammateista.

Livstverse.com –sivusto on listannut kymmenen entisajan omituisinta ammattia. Nämä kummajaiset ovat onneksi jo painuneet historian hämärään.

10. Narri
Narrin ammattiin liittyi suuri kunnia, mutta myös suuri pelko. Narri oli ainoa, joka sai pilkata kuningasta – sillä edellytyksellä, että myös kuningas itse nauroi narrin vitseille.

Narreja ei ole ollut enää vuosisatoihin, mutta ammatti saattaa olla tekemässä uutta tulemista. Tongan kuningas palkkasi itselleen hovinarrin 1999. Omituista ja huvittavaa on se, että toimen sai hallituksen talousasioiden neuvonantaja.

9. Tonkijat ja mutaharakat
Viktoriaanisessa Lontoossa moni elätti itsensä tonkimalla kaupungin viemäriverkkoa. 1800-luvulla kokonaiset perheet toimivat tässä ammatissa. He eivät olleet haluttuja naapureita, sillä viemäri jätti heihin hajunsa.

Mutaharakat puolestaan haravoivat Thames-joen rantapenkkoja aamuun sarastaessa ja vuoroveden salliessa. He kahlasivat jätteiden, viemärin tuotosten ja joskus jopa ihmisten ja eläinten ruumiiden keskellä etsiessään jotain arvokasta. Tämäkin toimi näyttäisi tekevän uutta tulemista, sillä tällainen etsintä on joidenkin keskiluokkaisten lontoolaisten suosittu vapaa-ajanviettotapa.

8. Herättäjä
Herättäjän ammattikunta oli voimissaan ennen kuin herätyskelloista tuli tarpeeksi edullisia ja luotettavia. Englannissa ja Irlannissa ammatin kulta-aika sijoittuu teollisen vallankumouksen aikaan.

Herättäjä käytti työssään pitkää, kevyttä keppiä, jolla hän koputteli herätettävien ikkunaan niin kauan kunnes he nousivat. Herättäjän palkka oli pari penceä viikossa.

7. Konnatohtori
Rupikonnatohtoreiden päätehtävä oli  parantaa tuberkuloosia sairastavien iho-oireita. Heidän uskottiin parantavan lisäksi myös muita sairauksia, jopa noituudesta johtuvia. Konnatohtorit harjoittivat kansanlääketiedettä Länsi-Englannissa aina 1800-luvun lopulle saakka.

Konnatohtori laittoi rupikonnan tai sen jalan musliinikankaiseen pussiin ja ripusti sen sairastuneen kaulaan roikkumaan. Rupikonnansa konnatohtori kasvatti itse.

6. Koiranpiiskaaja
Koiranpiiskaajan tehtävänä oli poistaa kurittomat koirat kirkosta ja sen mailta kirkonmenojen aikaan. Osassa Eurooppaa kun oli 1500–1800-luvuilla yleistä, että koirat tulivat isäntiensä mukana jumalanpalveluksiin. Mikäli eläimet eivät osanneet käyttäytyä, oli koiranpiiskaajan tehtävä hankkiutua niistä eroon.

Koiranpiiskaajien työvälineenä oli usein piiska tai suuret puiset pihdit. Palkan heille maksoi Englannin kirkko.

5. Haudanryöstäjä
Isossa-Britanniassa ruumiin ryöstäminen oli aikanaan vain sakolla rangaistava rikkomus. Tämä seurauksena ruumiita ryöstettiin ammattimaisesti Euroopan lääketieteen oppilaitosten anatomian tuntien tarpeisiin.

Ammatilla oli myös pimeä puolensa, sillä vuosina 1827-28 osa haudanryöstäjistä, kuten Burke & Hare muuttivat taktiikkansa haudanryöstöstä murhiksi, koska tuoreesta ruumista maksettiin paremmin. Heidän ja heitä matkineiden firmojen vuoksi lakia muutettiin niin, että hylättyjä ja omaisten lääketieteelle lahjoittamia ruumiita sai alkaa käyttää anatomian opetuksessa. Tämä teki lopun haudanryöstöbisneksestä.

4. Huovuttaja
Huovuttajat olivat usein orjia. Heidän tehtäviinsä kuului villan pesu ja puhdistaminen rasvasta ja liasta. Rooman aikaan huovuttajat tekivät usein työtään virtsalla ja villalla täytetyissä altaissa seisten, koska virtsan ammonium auttoi puhdistamisessa ja kankaan valkaisussa.

Virtsa oli tuohon aikaan niin arvokasta, että sitä verotettiin. Toisenlaiset menetelmät otettiin käyttöön vasta keskiajalla.

3. Piiskapoika
Piiskapojan ammatti oli voimassa 1500–1600-luvuilla. Piiskapoika oli nuoren prinssin palveluksessa oleva nuori poika, jota rangaistiin silloin kun prinssi oli luisti koulutyöstä tai oli muuten kuriton.

Englannin hovissa luotu käytäntö perustui siihen, että kuningas oli jumala maan päällä. Näin ollen kukaan muu kuin kuningas itse ei ollut kelvollinen rankaisemaan hänen poikaansa. Koska kuningas ei ollut aina saatavilla, oli opettajilla vaikeuksia nuoren prinssin kurissapidossa.

Tässä tulivat apuun ylhäistä syntyperää olevat piiskapojat. He kasvoivat syntymästä asti yhdessä prinssin kanssa. Tämän uskottiin muodostavan heidän välilleen niin vahvan tunnesiteen, että piiskapojan prinssin kolttosista kärsiminen toimi tehokkaana rangaistuksena myös prinssille itselleen. Toverin kärsimyksen todistamisen ajateltiin opettavan, ettei samaa virhettä kannata toistaa.

2. Kuninkaallinen pyllynpyyhkijä
Englannin monarkin miespalvelija oli käymälän kamariherra. Muiden askareiden ohella hänen töihinsä kuului huolehtia "kuninkaallisesta kuonanerityksestä" – eli kuninkaan perän pyyhkimisestä ulostamisen jälkeen.

Ammatin harjoittajilla oli erittäin korkea sosiaalinen status. Ammattia arvostettiin sen vuoksi, että sen kautta pääsi kuninkaan huomioon. Henrik VIII:n valtakauden alkuvuosina tehtävään valittiin kuninkaan hoviherroja, jotka viettivät aikaa hänen kanssaan yksityisissä kamareissa. Ajan myötä heistä tuli kuninkaan henkilökohtaisia sihteereitä, jotka huolehtivat monista yksityistilojen tehtävistä.

1. Lannanluoja
"Lantafarmareiden", eli lannanluojien tehtävä oli ammattinimikkeen mukaisesti kuljettaa ihmisjätöksiä käymälöistä ja huusseista. Tudorien Englannissa työskennelleet lannanluojat saivat tehdä töitään vain öisin, jolloin he keräsivät "yön kuraa" ja kuljettivat lastinsa ulos kylistä ja kaupungeista.

Lannanluojat saivat asua vain tietyillä alueilla ja työskennellä iltayhdeksän ja aamuviiden välillä. Kuolinsyyntutkijoiden raporttien mukaan monet lannanluojat kuolivat tukehtumalla ihmisjätösten erittämien haitallisten kaasujen takia. Ammattikunta katosi vedettävien vessojen yleistymisen myötä.

Asista uutisoi Suomessa Studio55.

Lähde: Listverse.com

 

Kilpailut

Uusimmat