Joulupaketit matkaan - näillä ohjeilla

10.12.2012 15:00 - Niina Jokiaho

Posteissa eletään vuoden kiireisintä kuukautta. Jouluterveisiä voi lähettää vielä viikon ajan, mutta harva tietää, mitä postipakettiin saa laittaa ja mitä ei.

Pakettiin ei luonnollisestikaan saa pakata mukaan räjähteitä, aseita tai happoja, mutta on myös monia arkipäiväisiä asioita, joiden postittaminen on kiellettyä. Ne ovat helposti syttyviä esineitä, jotka saattaisivat aiheuttaa vaaratilanteen kuljetuksen aikana.

Postipakettiin ei saa laittaa:

- sädetikkuja
- ilotulitusvälineitä
- paukkuserpentiinejä
- tupakansytyttimiä
- retkikeittimien kaasusäiliöitä
- hiuslakkoja
- deodorantteja
- kynsilakkoja
- hajuvesiä
- monia desinfiointiaineita
- tulitikkuja
- älypuhelimia, joissa on irtonainen litium-akku.

Itellan tuotepäällikkö Johanna Rouheen mukaan posteissa ei tarkisteta asiakkaiden pakettien sisältöä. Asiakkaiden pitää itse tietää, mitä postipaketit saavat sisältää.

- Posteissa kysytään asiakkailta, sisältääkö paketti vaarallisia aineita, mutta sen tarkemmin ei ruveta tiukkaamaan. Jos paketissa on jotain sopimatonta, se mahdollisesti huomataan myöhemmin lentoturvatarkastuksessa. Silloin paketti palautuu asiakkaalle, Rouhe sanoo.

Viime aikoina eniten ongelmia on tullut älypuhelinten ja tablettitietokoneiden litium-akuista. Rouheen mukaan älypuhelimia ja tabletteja voi postittaa litium-akun kanssa vain, jos akku on kiinteästi laitteessa kiinni ja laite on hyvin pakattu. Muussa tapauksessa laite pitää lähettää ilman akkua.

Kotimaan joulupaketit pitää tänä vuonna postittaa tiistaihin 18. joulukuuta mennessä.

Postikorttien viimeinen lähetyspäivä on tämän viikon torstai 13. joulukuuta. Tämän jälkeen ehtii vielä lähettää kirjeitä. Kakkosluokan kirjeet on postitettava maanantaihin 17. joulukuuta mennessä ja ykkösluokan kirjeet tiistaihin 18. joulukuuta mennessä.

Kilpailut

Uusimmat